Dünya Sinemasındaki En İyi Cameo Sahneleri

2
1298
Cameo Sahneleri
Cameo Nedir ve En İyi Cameo Örnekleri Hangileridir?

Dünya sinema tarihinde pek çok yönetmen, kendi filmlerinde küçük sahnelerde rol yaparak cameo görünümlerine imza atmıştır. Böylelikle seyircilere küçük sürprizler sunmak ve yönetmenlerin oyuncu psikolojisini anlamalarını sağlamaları amaçlanmıştır. Bu içeriğimizde sizler için sinemadaki en ünlü cameoları ve bu kavramın öncü isimlerini derledik.

İÇİNDEKİLER:

Sinemada Cameo Yapmak Nedir?

Çoğunlukla sinema filmlerinde karşımıza çıkan cameolar, pek sık olmasa da dizi, tiyatro oyunu ya da video oyunlarda da yer alan bir unsurdur. Cameoların temel fonksiyonu yönetmenlerin ya da tanınmış yıldızların kısa bir süreliğine kamerada görünmesinden oluşur. Bu akımın öncü ismi tüm dünyada Alfred Hitchcock olarak bilinmektedir. Alfred Hitchcock neredeyse tüm filmlerinde kısa kısa görünerek adeta bir fenomen yaratmıştır. Hatta öyle ki, yönetmen son filmlerinde filmin ilk sahnelerinde görünmeyi tercih etmiş; zira Hitchcock’u görmeyi bekleyen seyircilerin dikkati epeyce dağılıyor ve filmi anlayamıyorlarmış.

Tolga Karaçelik Kelebekler Cameo Sahnesi
Kelebekler, Tolga Karaçelik – 2018

Tabii ki de cameo görünümleri yalnızca Hollywood ya da Avrupa Sineması ile sınırlı değildir. Örneğin Türkiye’de de bazı yerli filmlerde yönetmenlerin cameo yaptığı sahneler görüyoruz. Tolga Karaçelik’in Kelebekler, Selçuk Aydemir’in Düğün Dernek, Serdar Akar’ın Barda gibi filmlerinde cameolar bulunmaktadır.

Dünyanın En İyi 5 Cameo Sahnesi

5. Yüzüklerin Efendisi Serisi – Peter Jackson

Yüzüklerin Efendisi Peter Jackson Sahnesi
The Lord of the Rings Serisi, Peter Jackson – 2001 & 2003

Peter Jackson’ın 2001 ila 2003 yılları arasında çektiği ve günümüzde kült film olarak nitelendirilen Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi, pek kimse farkında olmasa da ilginç cameolara ev sahipliği yapmıştır. Ünlü yönetmen Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi’nin üç filminde de kısa kısa sahnelerde görünmüştür. Artık seyirciler için bir gelenek haline gelen bu durum, Hobbit Üçlemesi filmlerinde de devam etmiştir.

4. Kıyamet – Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola Cameo Sahnesi
Apocalypse Now, Francis Ford Coppola – 1979

The Godfather serisinin meşhur yönetmeni Francis Ford Coppola, Apocalypse Now filmi ile sinema sanatının en ilginç cameo sahnelerinden birine imza atmıştır. Apocalypse Now’daki bir savaş sahnesinde Martin Sheen’in oynadığı Yüzbaşı Willard, çekim yapan televizyon yapımcılarının önünden geçer. Bu sırada kamera başında oturan Coppola, oyuncuya kameraya bakmaması gerektiğini söyleyerek çeşitli direktifler verir. İçeriğinde büyük eleştiriler de barındıran bu sahne trajikomik bir kare olarak tarihe geçmiştir.

3. Ucuz Roman – Quentin Tarantino

Quentin Tarantino Pulp Fiction Sahnesi
Pulp Fiction, Quentin Tarantino – 1994

Alfred Hitchcock’tan sonra belki de en çok cameo sahnesi yapan yönetmen Quentin Tarantino, Pulp Fiction filminde cameonun dozunu biraz kaçırarak esasında bayağı yardımcı oyuncu olarak filmde görev almıştır. Tarantino, Pulp Fiction’da evinde gelen arkadaşlarının getirdikleri cinayeti temizleyen Jimmie Dimmick karakteri ile görünür. Ancak Ucuz Roman filmi Tarantino’nun tek cameo yaptığı film değildir. Bunun dışında Rezervuar Köpekleri filmi de cameosuyla oldukça konuşulmuştur.

2. Taxi Şoförü – Martin Scorsese

Martin Scorsese Taxi Driver Cameo Sahnesi
Taxi Driver, Martin Scorsese – 1976

Başrolünde Robert De Niro’nun oynadığı ve Martin Scorsese’ye Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü getiren Taxi Driver filmi, ilginç bir şekilde iki adet cameo sahnesi bulundurmaktadır. Birinde yönetmen Scorsese’yi kalabalık bir caddede yolu izlerken görürken, bir diğerinde Travis Bickle karakterinin taksisine binen öfkeli bir adam olarak uzunca bir monolog performansı ile seyrederiz. Böylelikle Martin Scorsese iyi bir sinemacı olduğunu hem rejisörlük hem de oyunculuğu ile izleyenlere kanıtlamıştır. Bu film dışında 2011 yapımı Hugo filminde de yine Scorsese’nin kamera karşısında göründüğünü hatırlıyoruz.

1. Arka Pencere – Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock Arka Pencere Cameosu
Rear Window, Alfred Hitchcock – 1954

40’a yakın filminde oldukça küçük sahnelerde ekranlarda görünen Alfred Hitchcock, çektiği sinema filmleri kadar yaptığı cameolar ile de büyük ilgi görmüştür. Usta yönetmenin 1954 yılında çektiği Rear Window filminde onu piyanistin evinde saat kurarken görürüz. Bunun dışında yönetmen Psycho filminde kovboy şapkalı adam, Vertigo filminde büronun önünden geçen kişi, The Birds filminde evcil hayvan satan dükkandan köpekleri ile birlikte çıkan adam ve North by Northwest yapımında otobüsü kaçıran adam olarak görünür. Hitchcock bazı filmlerinde doğrudan objektifin içinde yer alsa da bazılarında gazete haberinde, bazılarında ise reklam fotoğraflarında cameo yaparak izleyenleri güldürür.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.