Hollanda Hakkında Az Bilinen 10 İlginç Gerçek

0
960
Hollanda
Hollanda Hakkında Merak Edilen Tüm Gerçekler

Hollanda Krallığı’nı oluşturan dört ülkeden biri olan Hollanda, başkenti Amsterdam olan ve sosyal özgürlükleri ile bilinen bir devlettir. Pek çoğumuz Hollanda’yı daha çok marjinal tarafları ile tanısa da Hollanda’nın pek de bilinmeyen ve ancak oldukça ilgi çekici birtakım gerçekleri var. İşte Hollanda’yı Hollanda yapan o ilginç detaylar…

İÇİNDEKİLER:

1. Hollanda’nın 100 sene sonra yeryüzünden yok olma tehlikesi vardır.

Hollanda Deniz Seviyesi

Hollanda’nın yaklaşık üçte biri deniz seviyesinin altında kalmaktadır. Bu duruma Hollanda’nın başkenti Amsterdam da dahildir. Amsterdam’ın ortalama 5 metre kadar deniz seviyesinin altında kaldığı bilinmektedir. 1281 tane köprüsü bulunan Amsterdam, bütünüyle ahşap kazıklar üzerine inşa edilmiştir. Hollandalı bilim insanları geliştirdikleri yüksek teknolojiler sayesinde düzenli ve sık bir şekilde su seviyesini herhangi bir taşmaya sebebiyet vermemek adına kontrol etmektedir.

2. Hollanda kralı Willem-Alexander, hobi olarak pilotluk yapmaktadır.

Willem-Alexander Pilot

Size çok ilginç gelebilir, ama durum böyle. Kral Willem-Alexander, Hollanda’nın havayolu şirketi KLM için kraliyetteki işlerinden fırsat bulabildikçe pilotluk yapmaktadır. Hatta yine bir yolcu taşıma uçuşu gereği Türkiye’ye de gelmiştir. Bunun dışında Willem-Alexander pek çok spor dalıyla ilgilenmektedir. Ayriyeten kralın uluslararası su yönetimi konusunda eğitim aldığı ve bu işi yakından takip ettiği de bilinir.

3. Hollanda’nın bir ucundan öteki ucuna seyahat etmek 3 saatinizi alacaktır.

Hollanda Görselleri

Ayrıca bu bilginin yanına Hollanda’da bisiklet kullanımının oldukça yaygın olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Zira Hollanda’daki bisiklet sayısının Hollanda nüfusu sayısından daha fazla olduğu bilinir. Kral Willem-Alexander’ın kızı da dahil olmak üzere pek çok insan okula bisikletle gider, yüksek mevkili çalışanlarda da genellikle aynı durum geçerlidir.

4. Dünyada en çok İngilizce bilen ülke Hollanda’dır.

Hollanda Yabancı Dil

Bunun sebebi ise tahmin edeceğiniz üzere Hollanda’nın oldukça küçük bir ülke olmasından kaynaklıdır. Pek çok insan iç ekonomide kendine iş bulamadığından ötürü yurt dışı ile iletişim kurabilmek adına İngilizceye yönelmiştir.

5. Her ayın ilk Pazartesi günü tüm Hollanda’da aynı anda sirenler çalmaktadır.

Hollanda Fotoğrafları

Bu sirenler esasında olası bir tehlike anında çalınması planlanan bir test alarmıdır. Öğlen saat 12’de başlayan alarm yaklaşık olarak bir buçuk dakika boyunca çalmaktadır.

6. Hollanda, eşcinsel evlilik izni veren ilk ülkedir.

Hollanda'da Eşcinsel Evlilik

Çoğunlukla toplumlarda eşcinsel evlilik yapılan tek ülke Hollanda olarak bilinir. Fakat Hollanda’dan sonra bir dizi ülke daha eşcinseller için yasal olarak evlilik imkanı tanımıştır. Bu ülkeler arasında Andorra, Avustralya, Kolombiya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İsrail, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İsveç, İsviçre ve İngiltere bilinmektedir.

7. Hollanda’da her sene yılın ilk güneşli günü geleneksel olarak mini etekler giyilerek kutlanmaktadır.

Rokjesdag Mini Etek Günü

Genç kızların ve kadınların, hatta kimi zaman erkeklerin de mini etek giyerek kutladığı bu güzel havalar, Etek Günü anlamına gelen Rokjesdag olarak bilinmektedir. Hatta bu isimde pek çok popüler kültür ürünü olduğu gibi sinema filmleri de bulunmaktadır.

8. Hollanda, uyuşturucu kullanımını kısmen serbest kılmıştır.

Hollandada Uyuşturucu Serbest Mi?

Elbette ki bu noktada uyuşturucunun nasıl sınıflandırıldığı da önemli. Hollanda’da daha çok hafif uyuşturucular olarak da nitelendirilen keyif verici maddeler serbesttir. Bunlar arasında başlıca esrar gelmektedir. Hollanda’da kahve dükkanlarından reşit olan bireyler, belli ölçülerde kenevir satın alabilirler. Hollanda’nın haricinde uyuşturucu ve keyif verici maddelerin serbest olduğu bölgelerden bazıları Uruguay, Laos ve Amerika Birleşik Devletleri’nin belli eyaletleridir.

9. Küçük nüfusuna rağmen Hollanda, 1 milyonun üzerinde lisanslı futbolcu çıkarmıştır.

Hollandalı Ünlü Futbolcular

Çünkü Hollanda’da futbolun neredeyse bir tutku haline geldiği bilinmektedir. Hollanda şimdiye kadar Robin Van Persie, Edwin van der Sar, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Ruud Gullit ve Johan Cruyff gibi birbirinden efsane futbolcuları dünyaya armağan etmiştir. Futbolun dışında sanata da büyük tutkusu olan Hollandalılar, Vincent Van Gogh ve Rembrandt gibi çok değerli ressamlara ev sahipliği yapmıştır.

10. 27 Nisan günü Hollanda’da turuncu kıyafetler giyerek kutlanmaktadır.

Hollanda Ulusal Rengi Neden Turuncudur?

Hollanda bayrağı içinde asla turuncu renk bulunmamasına rağmen Hollanda’nın milli rengi turuncu olarak bilinmektedir. Bunun sebebi Hollanda’nın İspanya’ya karşı ayaklanma hareketi olan House of Orange isyanıdır. House of Orange ayaklanması şimdiki Hollanda’nın yönetim ve politikası üzerinde büyük etki göstermiştir. Bunun için halk teşekkür babında o gün dışarı çıkar ve eğlenerek tarihi yad ederler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.