Coronavirus’ten Sonra Yeni Salgın: Lassa Virüsü Nedir?

0
751
Lassa Virüsü Nedir?
Coronavirus’ten Sonra Yeni Salgın: Lassa Virüsü Nedir?

Ocak ayının başında Nijerya’da meydana gelen ve hızla yayılmayı sürdüren Lassa Virüsü, dünya genelinde büyük bir korku yarattı. Çin’de ortaya çıkan Corona Virüsü henüz tehlikesini korumaya devam ederken, çoğunlukla Afrika ülkelerinde görülmekte olan Lassa Virüsü için uzmanlar uyarıda bulundu.

Halen daha dünyayı panik haline sokan Corona Virüsü’ne karşı bir çözüm bulunamamışken, korkutucu haber Nijerya’dan geldi. 2019 yılında 170 kişinin hayatını sona erdiren bu ateşli salgın, 2020 yılının son 1 ayında tam 41 kişinin ölümüne sebep oldu.

Lassa Ateşi (Virüsü) Nedir ve Nerelerde Görülüyor?

Ağırlıklı olarak Batı Afrika bölgesinde yaygınlığını sürdüren Lassa Ateşi, ilk olarak 1969 yılında Nijerya’nın Lassa yerleşkesinde meydana gelmesi ile bu ismi almış bir akut viral hastalıktır.

Ebola ve Marburg ile aynı aileye sahip olduğu bilinen bu virüs, Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi‘nin (NCDC) geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamaya göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren 258 kişide teşhis edilmiştir.

Lassa Ateşi ekolojik şartları itibariyle Benin, Gana, Gine, Liberya, Mali, Sierra Leone ve Nijerya gibi ülkelerde görülmektedir.

Lassa Ateşi (Virüsü) Nedir ve Nerelerde Görülüyor?

Lassa Ateşi’nin Belirtileri Nelerdir?

Bilindiği kadarıyla bu salgının ilk belirtileri 1 ila 3 hafta içerisinde kendini göstermeye başlıyor. Bununla birlikte hastaların yaklaşık %80’i hafif ya da tanı konulamayacak düzeydedir.

Bu hastalığın hafif bulguları ateş, baş ağrısı, vücut kırgınlığı ve halsizlik olarak biliniyor. İleri düzeylerde ise solunum problemleri, kusmalar, yüz bölgesinde ödem oluşması ve ayrıca göğüs, sırt ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklar gözleniyor.

Lassa Ateşi’nde karşılaşılan en yaygın yan etki ise sağırlıktır. Bunun yanında ilk belirtilerin meydana gelmesinden sonra birkaç hafta içerisinde çoklu organ yetmezliğine bağlı ölümler ile de karşılaşılmıştır.

Lassa Ateşi’nin Belirtileri Nelerdir?

Lassa Virüsü Bulaşıcı Mıdır? Lassa Ateşi Nasıl Bulaşır?

Çoğunlukla insanlara solunum yolu ya da gıda yolu ile bulaşan Lassa Ateşi, Mastomys adlı çok memeli bir sıçandan kaynaklanan bir hastalıktır.

Bu ateşli salgının yaygınlık göstermesi ise çoğunlukla Mastomys adlı kemirgenlerin dışkı ve idrar çıkartılarıyla direkt temas, bu çıkartıların temas ettiği nesnelere dokunmak, hastalık mikrobu bulaşmış gıdalar tüketmek ve açık yara ya da kesikler ile gerçekleşmektedir.

Dışkı ve idrar ile insana geçen bu virüs, sonrasında insandan insana da bulaşıcı etkisini sürdürmektedir.

Lassa Ateşi Nasıl Bulaşır?

Lassa Virüsü’nün Tedavisi Mümkün Müdür? Lassa Ateşi Nasıl Tedavi Edilir?

Lassa Ateşi hastalığına karşı tedavi amacıyla antiviral ilaçlar tercih edilmektedir. Bununla beraber hastalık erken bir şekilde teşhis edildiği taktirde başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Ancak ileri aşamalarda yapılan teşhisler, genellikle ölümcül kanamalı ateşe yol açmaktadır.

Lassa Ateşi Nasıl Tedavi Edilir?

Lassa Virüsü Türkiye’de Görülmüş Müdür? Lassa Ateşi’ne Karşı Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?

Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre Afrika bölgelerinde meydana gelen Lassa Virüsü’nün uzak coğrafyalardan bir başka ülkeye sıçraması teorik olarak mümkündür. Yani basit bir şekilde anlatmak gerekirse, bu hastalığın Türkiye’ye gelme tehlikesi, ancak Nijerya gibi bir ülkeden bu hastalığa yakalanmış bir bireyin ülkemizdeki bir insan ile doğrudan temas etmesi halinde gerçekleşir.

Lassa Ateşi hastalığına karşı önlem almanın en bilindik yolu ise kişisel temizliğe önem göstermektir. Kişisel bakımın pek de yaygın olmadığı Afrika coğrafyasında bu sebep yüzünden hastalık büyümeye başlamıştır.

Lassa Ateşi’ne Karşı Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.