Bireysel emeklilik hesapları, IRA, nedir?

0
1022
bireysel-emeklilik-hesaplari-ira-nedir

Bireysel emeklilik hesapları, IRA. Emeklilik tasarruflarını daha önce araştırdıysanız, muhtemelen bireysel bir emeklilik hesabı (ing. IRA) duymuşsunuzdur. Bu hesaplar emeklilik hesaplarıdır, bireyler ve çiftler kendi seçtikleri finans kurumunda emeklilik hesapları açabilirler.

İÇİNDEKİLER:

Birkaç farklı tür bireysel emeklilik hesabı vardır. Burada aşağıdaki türleri ele alacağız:

  • Geleneksel IRA
  • Roth IRA
  • SEP IRA
  • Basit IRA

Emeklilik tasarruflarını artırmak gibi bir emeklilik hesabı (ing. IRA) açmanızın birkaç nedeni vardır. Yine de bundan çok daha fazlası var. Bu yazı, bireysel emeklilik hesaplarının ayrıntılarını inceleyecek ve bir tane açmanız gerekip gerekmediğini belirlemeye yardımcı olacaktır.

İçindekiler

Bireysel emeklilik hesabı Nedir?

Neden Bireysel emeklilik hesabı Açmalı?

Bireysel emeklilik hesabı Türleri

Geleneksel Bireysel emeklilik hesabı

Roth Bireysel emeklilik hesabı

SEP Bireysel emeklilik hesabı

BASİT Bireysel emeklilik hesabı

Nasıl Başlanır

Bireysel emeklilik hesabı Sık Sorulan Sorular

Bireysel emeklilik hesabı ve 401k Aynı Şey mi?

Bireysel emeklilik hesabında Para Kaybedebilir misiniz?

Bireysel emeklilik hesabı Nedir?

Bireysel emeklilik hesabı (ing. IRA), vergi avantajlı bir emeklilik hesabıdır. Bireysel emeklilik hesaplarının birçok avantajı vardır ve neredeyse her yerde bir tane açabilirsiniz. Artı, bireysel emeklilik hesabı kapsamında istediğiniz herhangi bir yatırım setine yatırım yapmanız mümkündür.

Bu, genellikle sizin için yatırım sağlayıcınızı seçen ve sizi belirli yatırımlarla sınırlayan 401k gibi işveren sponsorluğundaki emeklilik planlarının tersidir.

Neden bir bireysel emeklilik hesabı Açmalı?

Bireysel emeklilik hesabı açmanın birçok avantajı vardır. Bireysel emeklilik hesabının (ing. IRA) yararları türüne göre değişir, ancak genel olarak, neden yararlı oldukları şu şekildedir:

Vergiye tabi geliri azaltır. Bireysel emeklilik hesapları, yatırırken veya çekerken vergilendirilebilir gelirinizi azaltmanıza izin verecektir.

Esneklik. Bireysel emeklilik hesapları seçtiğiniz hemen hemen her şeye yatırım yapmanıza izin verir. İşveren sponsorluğundaki emeklilik planları ise genellikle yatırım tercihlerinizi sınırlar.

Vergisiz büyüme. Bireysel emeklilik hesaplarının büyümesi vergilendirilmez ve paranızın vergisiz büyümesine izin verir. Bu durum, söz konusu hesaplar için vergi kaybı karşılama ihtiyacını ortadan kaldırır.

neden-bireysel-emeklilik-hesabi-acmali-2021

Bireysel emeklilik hesabı türleri

Belirtildiği gibi, birçok farklı bireysel emeklilik hesabı (ing. IRA) türü vardır. Her türe daha yakından bakalım.

bireysel-emeklilik-hesabi-turleri-2021-ira

Geleneksel bireysel emeklilik hesabı

Geleneksel bir bireysel emeklilik hesabı, vergiden muaf olan bir hesaba vergiden düşülebilir dolarlar(para) eklemenize izin verir. Daha sonra hesaptan para çekme işlemi yapılırken vergi ödersiniz. Bu düzenleme, vergiye tabi gelirinizin emeklilikte daha düşük olmasını bekliyorsanız ve / veya vergi oranlarının gelecekte daha düşük olacağı, para çekme işlemlerinin gelir olarak vergilendirilmesi durumunda mantıklıdır.

Örnek olarak, emeklilikte geliriniz bugün olduğundan daha düşükse ve vergi oranları aynı kalırsa, genel olarak daha az gelir vergisi ödersiniz. Bunun nedeni sizin:

  • Gelirinizin daha yüksek olduğu günümüzde vergiye tabi gelirin düşürülmesidir.
  • Daha düşük bir vergi diliminde olacağınız zaman emeklilikte vergi ödemeyi tercih etmenizdir.
  • Bu bir emeklilik hesabı olduğu için, fikir belli bir yaştan önce para çekmemenizdir. Bundan önce para çekme işlemi yaparsanız, % 10 ceza alırsınız (bazı istisnalar dışında).

Ek olarak, doğum gününüze bağlı olarak 70 veya 72 yaş arasında minimum tutarı çekmeye başlamalısınız. Bu, gerekli minimum dağıtım (ing. RMD) olarak bilinir.

Geleneksel bireysel emeklilik hesapları için 2021 katkı limiti 6.000 $ veya 50 yaş ve üstü için 7.000 $ şeklinde belirlenmiştir.

Roth bireysel emeklilik hesabı

Bir Roth bireysel emeklilik hesabı, geleneksel bir bireysel emeklilik hesabı ile aynı şekilde çalışır, ancak birkaç fark vardır. En dikkate değer fark, vergi ödediğiniz zamandır.

Bir Roth bireysel emeklilik hesabı ile para girdiğinde vergi ödersiniz. Daha sonra paranızı vergisiz çekebilirsiniz.

Roth bireysel emeklilik hesabı ile bir diğer önemli fark, bireysel emeklilik hesaplarının olmamasıdır. Ayrıca, 59 yaş ve öncesinde ceza ödemeden çekilebilirsiniz.

Bununla birlikte, Roth bireysel emeklilik hesapları için gelir limitleri vardır. 2021’de, bekarlar için değiştirilmiş ayarlanmış brüt gelir (ing. MAGI) için gelir limiti 140.000 $ olarak belirlenmiştir. Ortak başvurular için limit 208.000 $ olarak belirlenmiştir.

Geleneksel bireysel emeklilik hesaplarında olduğu gibi, Roth bireysel emeklilik hesabındaki para vergiden muaf büyür. Katkı da aynı, 6.000 $ (veya 50 ve üzeri olanlar için 7.000 $ şeklindedir).

SEP bireysel emeklilik hesabı

Tipik olarak, çalışanı olmayan serbest meslek sahipleri, basitleştirilmiş bir çalışan emekli maaşı (ing. SEP) bireysel emeklilik hesabı açacaktır. Serbest meslek sahibi bireyler genellikle işveren tarafından desteklenen bir emeklilik planına sahip olmayacaklarından, muhtemelen geleneksel bir bireysel emeklilik hesabından daha fazlasına ihtiyaçları vardır.

Katkılar vergiden düşülebilir ve ayrıca vergiden muaftır. 2021 için katkı limiti, hangisi daha düşükse, tazminatın% 25’i veya 58.000 $ şeklinde olmaktadır. Telafi katkısı yoktur.

BASİT bireysel emeklilik hesabı

BASİT bireysel emeklilik hesabı, 100’den az çalışanı olan küçük işletme sahipleri içindir. Katkılar vergiden düşülebilir ve vergiden muaftır. Dağılımlar, geleneksel bir bireysel emeklilik hesabı gibi gelir olarak vergilendirilir.

2021 için katkı limiti 13.500 $ veya 50 yaş ve üstü için 16.500 $ şeklindedir.

bireysel-emeklilik-hesaplari-hakkinda-sik-sorulan-sorular-2021-ira

Bireysel emeklilik hesabı açmak için Nasıl Başlanır?

Bir bireysel emeklilik hesabı açmak kolaydır – birçok finans kurumunun en azından bazı seçenekleri vardır. Örneğin, M1 Finance veya Vanguard’da bir tane açabilirsiniz.

İsterseniz bankanızla bir bireysel emeklilik hesabı açma seçeneğiniz de olabilir.

Her şeyi kendi başınıza yönetmek istemiyorsanız özellikle emeklilere odaklanan paketlerden faydalanabilirsiniz.

Bireysel emeklilik hesabı hakkında Sık Sorulan Sorular

Bireysel emeklilik hesaplarıyla ilgili birçok yaygın soru vardır. Birkaçını burada ele alalım.

Bireysel emeklilik hesabı ve 401k Aynı Şey mi?

Hem bireysel emeklilik hesabı hem de 401k, emeklilik hesapları olsa da aynı değildirler. “Birey” kelimesi bize bir ipucu verir: 401k, işveren tarafından desteklenen bir emeklilik planı, bireysel emeklilik hesabı ise bir kişinin açtığı bir plan olarak karşımıza çıkar.

Geleneksel bir bireysel emeklilik hesabı ve 401k, emeklilik hesabına girerken vergi ödemeniz gerekmemesi açısından benzerdir.

Bununla birlikte, geleneksel bireysel emeklilik hesabı katkılarının vergiden düşülebilir olduğu belirtilir çünkü bunları genellikle vergi sonrası dolarla finanse edersiniz. Daha sonra, katkılarınız üzerinden alınan vergiyi vergi beyannamenizden düşme seçeneğiniz vardır.

401k hesaplar ise bordro kesintisi avantajına sahiptir. Normalde, işvereniniz her maaş çekinden gelir vergisi olarak vergi tutarları kesecektir. Ancak 401k’nizi bordro kesintileri şeklinde finanse ederseniz, işvereninizin bu parayı stopaj olmadan doğrudan emeklilik hesabınıza göndermesini sağlayabilirsiniz.

Bu nedenle, bir 401k, beyannamenizi sunana kadar beklemek yerine vergilendirilebilir gelirinizi hemen azaltabileceğiniz için biraz daha etkilidir.

bireysel-emeklilik-hesabinde-para-kaybedebilir-misiniz-2021-ira

Bireysel emeklilik hesabında Para Kaybedebilir misiniz?

Bir bireysel emeklilik hesabı bir yatırım hesabıdır, bu nedenle kesinlikle para kaybedebilirsiniz. Ancak yatırımlarınız üzerinde tam kontrole sahip olursunuz, bu da yatırımlarınızı risk toleransınıza göre ayarlayabileceğiniz anlamına gelir.

İsterseniz, paranızı bir para piyasası hesabına bırakabilirsiniz. Bu hesaplar, makul bir faiz oranı ödeyen çok düşük riskli yatırımlardır.

Para piyasası hesapları servetinizi büyütmenin harika bir yolu değildir, ancak önemli olan, yatırımlarınızı sizi en rahat hale getiren şeylere göre ayarlayabilmenizdir. Bireysel emeklilik hesabınızın tamamının (% 100) hisse senetlerinde olması sizi rahatsız ediyorsa, bir miktar tahvil ekleyebilir veya asıl paranızın yani birikim tutarının bir kısmını para piyasası fonuna koyabilirsiniz.

***UYARI*** Verilen bilgiler yatırım; bilgi, yorum ve tavsiyeleri ile yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı amacıyla verilmemektedir. Her insanın risk ve getiri tercihleri farklılık gösterir. Burada yer alan içerik, yorum ve tavsiyeler hiçbir şekilde yönlendirici nitelik taşımamaktadır. Yalnızca genel niteliktedir. Bu içerik ve sitedeki diğer içerikler kapsamında karşılaşılabilecek her türlü yazı, yorum ve tavsiyeler mali durumunuz ve risk ile getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu yüzden, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir yatırım kararı vermeniz beklediğiniz sonuçları doğurmayabilir. Lütfen unutmayın.

Kaynak: Haegele, B. (2021, January 2). What is an IRA? Modest Money. https://www.modestmoney.com/what-is-an-ira/

Önceki yazı: Caroline Koç Yeni Şirketini Kurdu | Melendiz Gayrimenkul

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.