İtdirseği Nedir? Nasıl Yazılır?

0
3598
İtdirseği. Anlamı nedir? Nasıl yazılır?

Daha önce pek duymadığımız kelimelerle sık sık karşılaşıyoruz. Kimi zaman ise hiç duymadığımız kelimeler karşımıza çıkıyor. Bu tip kelimeleri duyduğumuz zaman anlamını tahmin edebilsek de nasıl yazıldığı ve ne anlatıldığı konusunda emin olamıyoruz. İtdirseği kelimesi de bu şekilde bir örnektir.

Yaygın biçimde kullanılış şekli “it dirseği” olan kelime daha önce pek sık duymadığımız, yazılışı ve anlamıyla tereddüt etmemize neden olan kelimeler arasında yer alıyor.

Yaygın ve yanlış kullanımı; it dirseği.

İtdirseği, TDK’ye göre ayrım gözetmeksizin itdirseği şeklinde birleşik yazılması gereken bir kelime. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’e göre itdirseği, arpacık anlamına geliyor. “Biraz kanlı olan sol gözünün alt kapağında epeyce börtlemiş bir itdirseği vardı.” -F. Erdinç. Güncel Türkçe Sözlük

İt dirseği şeklinde yaygın ve yanlış kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Çoğunlukla it dirseği olarak yazılıyor ve ayrı yazılması gerekir şeklinde düşünülüyor olsa da TDK’ye göre itdirseği şeklinde yazılması gerekir. İtdirseği, TDK Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü ve Tarama Sözlüğü’nde verilen anlamıyla “Arpacık, göz kapağında meydana gelen sivilce, göz kapağında çıkan sivilce.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.