Facebook Platformu Hakkında İlgi Çekici 10 Gerçek

0
1021
Facebook
Facebook'la İlgili İlginç Bilgiler

Mark Zuckerberg tarafından yaratılan Facebook platformu, günümüzün en popüler sosyal medya sitesi olarak biliniyor. Neredeyse tüm dünyada hizmet veren Facebook’u yediden yetmiş yediye, oldukça geniş bir kitle kullanıyor. Pek çok insan gibi sizin de Facebook’la ilgili temel birtakım bilgileri daha önce duyduğunuza eminiz. Ancak iddia ediyoruz ki aşağıdaki bilgiler ile muhtemelen ilk defa karşılaşacak ve bu sayede Facebook’u daha yakından tanımış olacaksınız! İşte Facebook’la ilgili en ilginç bilgiler…

İÇİNDEKİLER:

1. İlk başlarda Facebook, yalnızca Columbia Üniversitesi öğrencilerine hizmet veriyordu.

Facebook'un İlk Hali

Zaten Facebook’un asıl amacı da Columbia Üniversitesi öğrencilerini bir araya getirmekti. 2003 yılından 2005’e kadar bu böyle devam etse de Facebook’un şirketleşme aşamasında e-posta ile dışarıdan kullanıcı alımı başladı ve platform kısa sürede yayılarak büyük bir popülerlik yakaladı.

2. Facebook’un isminin anlamı yine üniversiteye dayanmaktadır.

Facebook İsminin Anlamı Nedir?

Columbia Üniversitesi de dahil olmak üzere pek çok ABD üniversitesi, öğrenci ve personelleri için ‘paper facebooks’ isimli bir form doldurmaktadır. Bir çeşit özgeçmiş niteliği taşıyan bu form, kullanım amacı da düşünüldüğünde Facebook için tam da biçilmiş bir marka adıdır.

3. Facebook’un mavi renginin anlamı, Mark Zuckerberg’in renk körlüğünden kaynaklanmaktadır.

Facebook Neden Mavi Renktir?

Evet, yanlış duymadınız. Bugüne kadar “Facebook neden mavi renktedir,” sorusuna hep mavi renginin samimiyet ve sıcaklık hissi vermesi gibi teoriler cevap olarak verilmiştir. Elbette ki bunlar da oldukça etkili faktörlerdir. Fakat Facebook’un mavi renginin gerçek hikayesi, Mark Zuckerberg’in kırmızı ve yeşil renk körlüğü probleminden dolayı çıkmıştır.

4. Baskının yüksek olduğu birçok ülkede Facebook yasaklanmıştır.

Facebook'un Yasaklı Olduğu Ülkeler

2008 yılında Çin’de meydana gelen ayaklanma ve isyanlar sonucunda hükümet tarafından Facebook sitesi yasaklanmıştır. İsyancıların ve toplumun en çok iletişim kurduğu Facebook’u kesen Çin, 2013 yılında bu kısıtlamayı kısmi olarak kaldırmıştır. Elbette ki bu noktada yalnızca Çin’den söz edemeyiz. Mısır’da da 2010 yılında başlayan Facebook’u yasaklama kararları, birkaç senede 100’e yakın kez yenilenmiştir. Bunun dışında İran, Suriye ve Fas gibi ülkelerde de belli sürelerde sansür uygulanmıştır.

Şu anda Facebook’un yasak olduğu tek ülke Kuzey Kore’dir. Kuzey Kore’de Facebook’un haricinde YouTube, Google ve daha pek çok büyük teknoloji şirket ve uygulamalarına erişmek neredeyse imkansız hale gelmiştir.

5. Facebook Messenger’da gizli kodlar ile oyun oynamak mümkündür.

Facebook Messenger ile Satranç Oynama

Hemen her uygulama gibi Facebook’ta da gizli şifreler yer almaktadır. Fakat aklınıza olumsuz şeyler gelmesin. Bahsi geçen Facebook’taki gizli şifre, Messenger sohbet uygulamasında satranç oynamanıza imkan tanımaktadır. Eğer Messenger’dan herhangi bir arkadaşınıza ‘@fbchess play’ yazarsanız, önünüze satranç tahtası açılır ve oyunun keyfini sürersiniz!

6. Facebook’un eski logosundaki insan yüzü, Al Pacino’ya ait değildir.

Facebook Al Pacino Logosu

Pek çok kişi eski Facebook logosu üzerinde yer alan insan suretini ünlü aktör Al Pacino ile karıştırmaktadır. Hatırlayacağınız üzere Facebook’un eski logosu oldukça küçük bir vektör görüntüsünden oluşmaktaydı. Fakat üzerindeki kişi Al Pacino değil, müzisyen Peter Wolf idi.

7. Facebook’ta on milyonlarca hayatını kaybeden insan profili vardır.

Facebook'ta Hayatını Kaybeden İnsanların Profilleri

Bu durumu fark eden Facebook ekibi, geçtiğimiz yıllarda ölü insanları tespit etmek ve tanımlamak amacıyla hesap varisi atama özelliği getirmiştir. Kullandığınız Facebook hesabına bir varis atayabilir, hayatınızı kaybettikten sonra profilinizi ona devredebilirsiniz. Daha sonra hesabınız Anıtlaştırılmış Hesap olarak gözükecek ve isminizin yanında Anısına yazısını belirecektir. Ayrıca sevdikleriniz ve arkadaşlarınız yenilenmiş özel bir profil görünümü ile duvarınıza sizinle olan anılarını paylaşabilirler.

8. Facebook üyelerinin yaklaşık 10’da 1’i sahte hesaplardan oluşuyor.

Facebook'taki Fake Hesaplar

Yanlış duymadınız! Facebook’ta o kadar çok kimliği doğrulanmamış ya da alenen fake olduğu belli olan kullanıcı profili vardır ki, bu koskoca Facebook’ta her on kişiden birine tekabül etmektedir.

9. Facebook, insan ilişkileri ve aşk ilişkileri açısından etkin bir rol oynamaktadır.

Facebook'ta Evlenen Çiftler

İçinde bulunduğumuz dönemde Facebook’tan tanışıp da evlenen ve şu anda çocukları dünyaya gelen çok sayıda insan bulunmaktadır. Dünyanın genelinde rastlanan bu durum Türkiye’de de sıklıkla görülmüştür. Ayrıca aksi şekilde Facebook’un boşanmalara da sebebiyet verdiği gözlenmektedir. Tüm bunların yanı sıra Facebook’tan arkadaş silme işlemleri yüzünden işlenmiş çok sayıda cinayet olayı bilinmektedir.

10. Facebook, her yıl onlarca alternatif uygulamayı hayata geçiriyor.

Alternatif Facebook NPE Uygulamaları

Tabii ki de bu uygulamaların hepsini devam ettirdiğini söylemek güç. Facebook’un deneysel uygulamalar geliştiren NPE ekibi, yıl içerisinde birçok girişimde bulunuyor. Bunlar arasında çöpçatanlık servisleri, ücretsiz DJ müziği yapma uygulamaları, mizahi aplikasyonlar, kısa video yaratma hizmetleri gibi çılgınca fikirler bulunmaktadır. Bu deneysel projelerin yalnızca küçük bir kısmı hayatta kalmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.