Gündelik hayatımızda karşımıza birçok kelime çıkıyor. Karşımıza çıkan kelimelerden bazılarını daha önce hiç duymamış oluyoruz. Gündelik hayatımızda karşımıza çıkan bazı kelimeleri ise sık sık duyuyoruz veya daha önce birkaç kez duymuş oluyoruz. Sık sık duyduğumuz, hiç duymadığımız ve sık sık olmasa da daha önce birkaç kez duymuş olduğumuz bu kelimeler anlamı nedir ve nasıl yazılır gibi sorularla tereddüt etmemize neden oluyor. Hırpani kelimesi de bu tür anlamı nedir ve nasıl doğru yazılır gibi sorularla tereddüt etmemize neden olan kelimeler grubu içerisinde yer alıyor. Hırpani TDK sözlüklerinde merak edilerek sık sık aratılan bir kelime.
Hırpani kelimesi için akıl karıştırabilen anlamı nedir ve doğru nasıl yazılır gibi sorulara tahmin ederek cevaplar verilebilse de tereddüt tam geçmeyebiliyor. Hırpani kelimesinin yazılışı konusunda genel olarak doğru tahminler yapılıyor. Kelimenin doğru yazılışı “hırpani” şeklinde. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük hırpani kelimesi için bir tanımlama vermiş. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te hırpani kelimesi için verilen tanımlama ile birlikte kelimenin cümle içerisinde kullanılışına bir örnek verilmiş.
Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük hırpani kelimesinin Arapça kökenli olduğunu belirtmiş. Arapça’dan dilimize geçen hırpani kelimesi için TDK Güncel Türkçe Sözlük’te “Perişan, derbeder.” şeklinde ilk ve tek tanımlama verilmiş. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük kelimenin cümle içinde kullanımına tanımlama ile bir örnek vermiş.
Hırpani kelimesi günümüz Türkçe’sinde pek fazla kullanılmayan bir kelime olsa da okuduğumuz eski kitaplarda sık sık karşılaşıyoruz.
Hırpani Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı
Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te Arapça kökenli bir kelime olduğu belirtilen Hırpani kelimesi için ilk ve tek tanımlama ile cümle içinde kullanımına bir örnek verilmiş. Hırpani kelimesinin TDK Güncel Türkçe Sözlük’te verilmiş ilk ve tek tanımlama ile cümle içerisinde kullanılışına verilen örnek şu şekilde. “Fakat eskiden zengin bir tüccar, şimdi ise hırpani kılıklı ve meteliksiz bir ihtiyar olan ağzı bozuk bir kumarbaz. -İ. O. Anar.“