Yerli Japon Halkı Aynular Hakkında En İlginç 5 Gerçek

0
2041
Aynular
Aynular Halkı Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido Adası, Kuril Adaları ve Sahalin bölgelerinde yaşayan Aynu halkı, yahut bir başka isimle Aynular, en eski etnik Japon halklarından bir tanesidir. Ancak kökleri milattan önce 1200’lere kadar uzanan Ainu halkının kapalı kültürü, yerli Japon halkının kültürlerinin yok olmasına ve dillerinin neredeyse körelme tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. İşte Japonya’nın pek de bilinmeyen, Aynular halkı ile ilgili en ilginç bilgiler…

İÇİNDEKİLER:

1. Aynular halkının Jōmon döneminden beri Japonya’da yaşadıkları tahmin ediliyor.

Ainu Halkı

Japonya prehistroyasında milattan önce 14,000 ila 300 yıllarını kapsayan Jōmon dönemi, bazı tarih araştırmacılarının tespitlerine göre tahmin edilenden daha uzun bir zamandır Aynuların Japonya topraklarında bulunduğunu gözlemlemişlerdir. Bu araştırmalarda Aynu halkının sıklıkla Japonya’nın Hokkaidō adası çevresinde yaşadıkları ortaya çıkmıştır.

2. Aynu kelimesi uzun bir süre Japonya’da hakaret olarak kullanılmıştır.

Aynular

Japonya’da çok büyük bir etnik azınlık olan Aynular, ne yazık ki tarihleri boyunca hep ayrımcılık ve faşizm gibi büyük dertler ile baş etmek zorunda kalmıştır. İsimlerinin hakaretamiz cümlelerde kullanılmasından ötürü yerel Japon halkı, kendilerine yoldaş anlamına gelen Utari tabirini kullanmıştır.

3. Aynuların kendilerine ait bir dili vardır.

Aynuca Dili

Fakat Ainu halkı kökleri çok eskiye dayandığı için, bu dili hiçbir zaman yazıya çevirememiş ve kulaktan kulağa aktarmak durumda olmuşlardır. Modern Japonya’nın yükselişi ile birlikte ise Aynuca dili sansüre uğrayarak unutulmuş, yok sayılmış ve günümüzde ise neredeyse tükenme raddesine gelmiştir. Aynular halkının bile artık küçük bir kısmının bildiği yerel dil, UNESCO tarafından tehlike altında görülmektedir.

4. 1997 yılına kadar Japonya, yerel Aynular faaliyetlerini yasaklamıştır.

Aynular Halkı

Bunu pek çok tarihçi kültürel soykırım olarak değerlendirmektedir. Zira 23 sene öncesine kadar kendi kültürlerini yaşayamayan bu halk, maalesef köklü kültür etkinliklerinden de uzaklaşmış, hatta unutmuşlardır. Japonya, Aynuları modern bir Japon toplumuna adapte olmaya zorlamıştır.

5. Japonya, Aynuları resmi olarak 2006 yılında tanımıştır.

Aynular Japonya

En eski Japon halkı olmasına rağmen yine de toplum tarafından yakın tarihlere kadar acımasız bir şekilde dışlanan Aynular, belki size şaka gibi gelebilir ama 2006 yılında resmi olarak hükümet tarafından tanınmıştır. Bu tarihlerden önce Aynular, Japonya’nın görmezden geldiği ve sert bir tavır takındığı bir topluluk olarak biliniyordu. Ayrıca Aynuların 2006’ya kadar, 1899 yılında çıkan bir yasa doğrultusunda Aborjin halkına mensup oldukları kabul görmekteydi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.