Takdir Kelime Anlamı Nedir? Nasıl Yazılır? TDK.

0
1938
Takdir Kelimesinin Anlamı, Nedir, Nasıl Yazılır Sorusunun Cevabı ve TDK, Türkçe, Karşılığı

Gündelik hayatımızda birçok kelime karşımıza çıkıyor. Karşımıza çıkan birçok kelime daha önce hiç duymadığımız şekilde olabiliyor. Daha önce sık sık duyduğumuz veya birkaç kez duyduğumuz kelimeler de bulunuyor. Karşılaştığımız kelimeler anlamı nedir ve nasıl yazılır gibi sorularla tereddüt etmemize neden olabiliyor. Daha önce hiç karşılaşmadığımız, sık sık karşılaştığımız veya birkaç kez karşılaştığımız kelimelerin doğru yazılışı ve anlamı konusunda tahminde bulunsak da emin olamayabiliyoruz. Bu yüzden şüphelerimiz devam edebiliyor. Takdir kelimesi de anlamı nedir ve nasıl yazılır gibi sorularla tereddüt etmemize neden olan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor. Takdir TDK sözlüklerinde çok sık merak edilerek aratılan kelimelerden biri.

Taktir şeklinde yaygın olarak yanlış kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Doğru yazılışı ve anlamı nedir gibi sorularla çok fazla soru işareti oluşturabilen takdir kelimesi sık sık yanlış yazılıyor. Kelime “taktir” şeklinde yaygın olarak yanlış yazılıyor. Yanlış yazılışında kullanılan “t” harfi olmamalı. Kelimenin yanlış yazılışında kullanılan “t” harfi yerine “d” harfi kullanılmalı. Kelimenin doğru şekilde yazılışı “takdir” olmalı.

Taktir şeklinde yaygın olarak yanlış kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Türk Dil Kurumu sözlüklerinde sık sık merak edilerek aratılan takdir kelimesi için farklı tanımlamalar yapılmış. Takdir kelimesi Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te ve Kişi Adları Sözlüğü’nde farklı şekillerde tanımlanmış. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te takdir kelimesi için verilen tanımlamalarla birlikte cümle içinde kullanılışına örnek de verilmiş. Kişi Adları Sözlüğü ise takdir kelimesi için verdiği tanımlamayla birlikte kelimenin cümle içerisinde kullanılışına hiçbir örnek vermemiş.

Türk Dil Kurumu sözlüklerinde takdir kelimesinin Arapça kökenli olduğu belirtilmiş.

Takdir kelimesi için TDK Güncel Türkçe Sözlük ilk tanımlamayı “Beğenme, beğenip belirtme, değer verme.” şeklinde yapmış. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te takdir kelimesi için yapılan ikinci tanımlama “Bir şeyin değerini, önemini, gerekliliğini anlama.” şeklinde. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te takdir kelimesi için yapılan üçüncü tanımlama “Takdirname.” ve dördüncü anlam “Değer biçme.” şeklinde. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te takdir kelimesi için yapılan beşinci tanımlama “Kitle iletişim araçlarında izlenme oranı.” ve son tanımlama “Yazgı.” şeklinde verilmiş.

Takdir kelimesi için Kişi Adları Sözlüğü’nde verilmiş tanımlama erkek ismi olduğu belirtilerek “Beğenme, değer verme.” şeklinde.

Takdir Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

Takdir kelimesi için TDK Güncel Türkçe Sözlük’te verilen ilk tanımlamanın cümlede kullanılışına örnek “Hakkında sarf edilen alaycı sözlere mukabil şimdi takdirler, hürmetkâr iltifatlarla karşılıyordu. -A. H. Çelebi” şeklinde.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te takdir kelimesi için verilen dördüncü tanımlamanın cümlede kullanılışına örnek “Bu aç adama yeni elbisenin ne derece faydalı olacağını okuyucularımızın takdirine arz ediyoruz. -F. Otyam.” şeklinde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.