Finansal Danışmana İhtiyacım Var mı? Finans Danışmanı Tutmak.

0
1102
finansal-danismana-ihtiyacim-var-mi-finans-danismani-tutmak

Finansal Danışmana İhtiyacım Var mı? Finans danışmanı tutmak için nasıl karar vermeliyim? İşte detaylar. Finansal kararlar karmaşık olabilir ve bu, bir finansal danışmana (ing. financial adivsor) ihtiyacınız olup olmadığını merak etmenize neden olabilir. Pek çok durumda, pekala finansal danışmana ihtiyaç duymanız doğru olabilir ama her zaman değil.

Bu yazıda, bir finansal danışmana ihtiyaç duyabileceğiniz bazı senaryoları ele alacağız. İhtiyacınız yoksa veya bir finansal danışmandan faydalamak için gereken ücreti karşılayamıyorsanız bazı alternatiflere de göz atacağız.

İÇİNDEKİLER:

İş paranızı yönetmeye gelince, paranızın sadece kanatlandırabileceğini düşünebilirsiniz. Durum bu da olabilir, ancak bir finansal danışmanın faydalı olabileceği birçok senaryo vardır.

Varlık Planlaması

Varlık planlaması, gayrimenkul, emlak, gibi varlıkların planlamasıdır. Vasiyet yazmakla bazı benzerlikler taşır, ancak teknik olarak farklı süreçlerdir. Bununla birlikte, varlık planlaması, kaçınılmaz olarak vefat ettiğinizde varlıklarınıza ne olacağını belirleme sürecidir.

Muhtemelen, etrafta bir miktar nakit paradan daha fazla varlığınız bulunacaktır, özellikle de yaşlandıktan sonra vefat ederseniz. Bir eviniz, bir arabanız, o evden ve arabadan daha çok sayıda mülkünüz, yatırımlarınız ve fazlası olabilir.

Bir kişinin vefatının ardından bir varlıklarının satışının nasıl olduğunu duymuş veya böyle bir satışa şahitlik etmiş olabilirsiniz. Bu tür bir satma işlemi, yakın zamanda vefat etmiş birinin mülkü ve mülkteki sahipsiz eşyaların satışı şeklinde olabilmektedir.

Ancak mesele yalnızca bu varlıkların nereye gideceğiyle ilgili değildir. Varlık planlaması ayrıca engelli olmanız durumunda bakımınızı, hayat sigortası, vergileri en aza indirme gibi diğer birçok endişeyi de kapsamaktadır.

Hayatımızın sonuna sadece bir kez ulaştığımız düşünülürse, bu çoğu insanın kendi başına geçirdiği çok başarılı bir süreç olamayabilir. Bu tür durumlar nedeniyle iyi bir finans danışmanı tutmak çok mantıklı olabilir.

varlik-planlamasi-finans-danismani-tutmak

Emeklilik planı

Emeklilik planları kapsamında da varlık planlaması gibi dikkatli olunmalıdır. Emeklilik de çoğumuzun yalnızca bir kez yapabileceği bir şeydir. Bu nedenle, rehberlik edecek ve yol gösterebilecek tecrübe sahibi olan bir finansal danışman tercih edilebilir.

Emekliliğinizi planlarken en büyük soru, aylık olarak ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını ve ne kadar harcama yapmayı beklediğinizi belirlemeye çalışmaktır.

Bununla birlikte, bir finans danışmanı kullanmamaya karar verirseniz, muhtemelen kendi aylık harcamalarınızı kendiniz belirleme konusunda yardım alabilirsiniz. Bütçenizi kayıt altında tutarsanız, muhtemelen oldukça kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.

Ya da faturalarınızın çoğunu dijital olarak ödüyorsanız, banka hesap özetlerinizi incleyebilirsiniz.

Karmaşık Vergi Stratejisi

Daha önce kendi vergilerinizi yatırdıysanız, muhtemelen zaten biraz karmaşık olan finans sisteminin bile vergi günü geldiğinde bir labirent yaratabileceğini biliyorsunuzdur.

Ancak mali durumunuz karmaşıksa, iyi bir finansal danışman gibi bir mali danışman tutmak size danışman ücretinin maliyetinden çok daha fazlasını kazandırabilir.

Bir eviniz, çocuklarınız ve özellikle kendi işiniz varsa her şeyi kendi başınıza yalnızca kendinizi düşünerek yapmak zordur. Kendinizi ve ailenizi hatta kendinizden önce ailenizi düşünmeniz gerekmektedir. Bu yüzden de yapabileceğiniz tüm birikimi yapmak ve paranızı korumak önemli olacaktır. Finansal yönetim şirketi veya iyi bir finans danışmanı sayesinde şirketinizde yapacağınız işe alımlar sayesinde, vergi faturanızda çok tasarruf etmeniz mümkün olabilir. Bazı kesintiler ve vergi indirimlerini bulmanız için mali danışmanlar size yardımcı olabilir.

Finansmanınız Karmaşık olabilir

Kolay anlaşılacak şekilde açık gibi görünse bile, artık paranızı kolayca yönetemeyeceğinizi düşünüyorsanız, mali durumunuzla ilgili yardım alma zamanı gelmiş olabilir.

Çocuklarınız ve geniş bir aileniz olabilir. Birkaç farklı emeklilik hesabınız ve banka hesaplarınız ile paylaşılan varlıklarınız olabilir. Varlıklarınız konusunda, durum her ne olursa, günlük yaşamınızda mali durumunuza ayak uydurmakta zorlanıyorsanız, bir mali danışmandan yararlanabilirsiniz.

Daha ucuz olacağı için kendi başınıza halledebileceğinizi düşünseniz bile, bir finans danışmanı tutmamak her zaman en iyi hareket olmayacaktır.

Tecrübe sahibi iyi bir finansal danışman, size zaman kazandırmakla kalmaz. Kendi başınıza düşünemeyeceğiniz şeyleri bulmanızda ve farklı teşvik ile vergi indirimleri gibi avantajlar sayesinde daha çok birikim yapmanıza yardımcı olabilir.

finansmaniniz-karmasik-olabilir-finans-danismani-tutmak-neden-gerekir-gerekli-degildir

Finans Danışmanına Ne Zaman İhtiyacınız Olmayabilir?

Mali konularda hizmet veren finansal danışmanlar, birçok karmaşık finansal durumda çözüm bulmanıza yardımcı olabilir. Ancak gerekli olmadıkları zamanlar da vardır. Bazı durumlarda sizin için mantıklı bir tercih olmayabilir.

Şimdi bu konulara örnek olacak senaryolardan birkaçına göz atalım.

Finansmanınız Karmaşık olmayabilir

Finans ve yatırım konularında hizmet veren mali danışmanlar size çok yardım edebilir, ancak bu kesinlikle herkesin mali danışmana ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. Mali, finansal, durumunuz yalnızca normal bir maaş gibi gelirinizin aylık fatura ve harcamalarınızı karşılamak için yeterli olması şeklindeyse muhtemelen kendi paranızı yönetmenizde bir sorun yoktur.

Herkes sadece aylık harcamalar ve şimdi için değil gelecek için de düşünerek hareket etmelidir. Bu yüzden biriktirmeli ve yatırım yapmalıdır. Paranız ile yapacağınız yatırımlar kendi başınıza yönetmemeyi tercih ettiğiniz birtakım şeyler olabilir. Ancak birçok insan maaş gibi gelirleri ile masraflarını ancak denkleştirebildiği için bir kenara para koyamıyor. Birikim yapmak için yeterince para kazanmıyor veya düzgün harcayamıyor.

Umarım, kendilerini bu durumda bulan insanlar eninde sonunda kenara para koymaya başlayabilirler. Bu durumlarda, mali müşavir gibi mali konularda bir danışmana ihtiyacınız olmayabilir.

Kendi Yatırımlarınızı Yönetmeyi Tercih Edebilirsiniz

Varlık yönetimi, bir finansal danışman tutmanın yaygın bir nedeni olsa da, yine de mutlak bir zorunluluk değildir. Birçok insan paralarını bir avuç popüler şeye yatırmayı tercih ediyor ve buna fırsat diyor.

Bu popüler şeyler her şeye rağmen yatırım portföyünüz için dengelemek anlamına gelebilir, ancak kesinlikle sadece popüler olduğu için değil detaylı incelmelerden sonra para ve birikimleriniz ile yatırım yapmak daha iyi olacaktır. Bu yüzden yardım etmesi için bir finans danışmanı işe almak daha kolay olabilir.

Ancak yine bir gereklilik değildir ve tercihlerinize bağlıdır. Kendi emeklilik ve / veya aracılık hesabınızı oluşturmakta, hangi yatırımları seçeceğinizi araştırmakta ve gerektiğinde yeniden dengelemekte özgür olmalısınız. Kendinizi rahat hissetmelisiniz.

Tüm bunları yapmakta özgürseniz (ve rahat hissediyorsanız), bir finans danışmanı tutmak gibi ihtiyacınız olmayabilir.

kendi-yatirimlarinizi-yonetmeyi-tercih-edebilirsiniz

Nakit Bağımlısı mısınız?

Bazı mali danışmanlar uygun fiyat üzerinden hizmet verse de bazılarının fiyatları “Ne kadar??” diye sorduracak kadar pahalı olabilmektedir.  Diğerlerinden daha pahalı bir finans danışmanı tutmak o danışmanın her zaman daha iyi olduğu anlamına gelmez. Ancak birkaç yüz lira gibi uygun fiyatlı finansal danışmanlar bile birçok insan için çok maliyetli olabilir.

Mali danışmanlar konusunda içiniz rahat değilse veya ücreti karşılayabilecek durumunuz yok ise yine de yardıma ihtiyaç duyabilişiniz. Genel olarak yatırımlarınızı veya mali durumunuzu yönetmek için biraz yardıma ihtiyacınız varsa, bir sonraki bölümdeki alternatiflerden birini düşünebilirsiniz.

Alternatifler Nelerdir?

Birçok kişi bir mali danışman ile görüşmekten fayda sağlayabilse de, bu herkes için gerekli ve geçerli değildir. Bazı kişiler için ücret, bütçelerine uymayabilir. Bütçelerine uyan insanlar için bile her zaman iyi ve faydalı bir hizmet almak mümkün olmayabilir.

Bir finans danışmanına ihtiyaç duymuyorsanız veya finans, yatırım gibi mali konularda danışamıyorsanız, değerlendirebileceğiniz bazı alternatifleri gözden geçirelim.

Yapay zeka Danışmanlar

Yapay zeka danışmanlar, yatırımlarınızı yönetmenize yardımcı olabilecek algoritma odaklı araçlardır. Mali durumunuz çoğunlukla karmaşık değil ise, ancak yatırımlarınızı yönetmek için yardıma ihtiyacınız varsa, bir yapay zeka -danışman yardımcı olabilir.

Bu günlerde, çok gelişmekte olan bu alanda farklı yatırım türleri için farklı yapay zeka finans danışmanları bulunmaktadır.

Bir yandan genel yatırım hesapları yönetilirken, bir yandan da işveren tarafından desteklenen bir emeklilik planı yönetimi gerçekleştirilebilir.

Ek olarak, Kişisel Sermaye kategorisi, mali durumunuzu bir bütün olarak yönetmenize yardımcı olabilir.

Bir yapay zeka mali müşavir, danışman, kullanmanın pek çok yararı olabilir. Yatırım kararlarınıza rehberlik etmeleri ve ardından yatırımlarınızı sizin için yönetmeleri mümkündür. Paranız ile büyük birikimler yapmanıza yardımcı olabilir. Üstelik yapay zeka danışmanlar içinde bir finans danışmanı tutmak, gerçek bir yatırım danışmanı ile kıyaslandığında çok daha düşük bir ücret karşılığında mümkün olabilmektedir.

Özellikle maddi konularda, mali yapay zeka-danışmanlar, fiyat olarak genelde ortalama % 0,5 veya daha az komisyon ücreti belirlemektedir. Tipik bir insan finans danışmanı ise komisyon ücreti olarak ortalama % 1,5 civarında fiyat verme eğilimindedir.

finansal-danismana-ihtiyacim-var-mi-finans-danismani-tutmak-ihtiyac-mi

Bankanıza veya Kredi Birliğine Sorma Seçeneği

Maddi ve mali konularda destek almak için illa ki bir finans danışmanı işe almanız gerekmez. Bir banka müşterisi iseniz veya bir aracı kurum bünyesinde yatırım hesabı açtırmışsanız, mali durumunuzu tartışmak için biriyle görüşebilirsiniz. Genel olarak size özel bir müşteri temsilcisi ve aracı kurumlarda finans, yatırım, danışmanı vereceklerdir. Bazı bankalar ve kredi birlikleri, üyeleri için mali müşavirlik hizmetleri kapsamında da anlaşmalar yapmaktadır.

İşin doğası göz önünde bulundurulduğunda, bir banka veya aracı kurum yatırım seçimi konusunda tavsiye vermekten fazlasını sunmayabilir, en azından ücretsiz değil. Yine de, yerel bankanıza, kredi birliğinize veya aracı kuruma birikim ile yatırım yapmak için başvurduğunuzda, ücretsiz verecekler bilgiler bile çok işinize yarayabilir. En azından nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız büyük fayda sağlamış olur.

Elbette her banka ve aracı kurum farklıdır, hatta şube ve çalışanları yani atayacakları temsilci bile farklı olabilir. Ancak bankanıza mali durumunuzu yönetmenize yardımcı olup olamayacaklarını sorarsanız faydalı bir şeyler öğreneceğiniz kesin gibidir.

Finansal Danışmana İhtiyacım Var mı? Cevap neye göre değişir?

Gerçekte, çoğumuz bir finans danışmanıyla en az bir kez görüşmek ile pek çok mali konu ile yeni şeyler öğrenebiliriz. Faydalanabiliriz. Nedeni basit: Tecrübe sahibi oldukları ve yatırım gibi finans konularında uzmanlaştıkları için sizin düşünmediğiniz şekilde farklı tavsiyeler sayesinde yardımcı olabilirler.

Varlığından haberdar bile olmadığınız bazı vergi kesintileri, teşvikler gibi nedenler ile tasarruf etmenizi sağlayabilir ve gereksiz para harcamanızı engelleyebilirler. Belki de sadece mali durumunuzu daha iyi yönetebilir hale gelmenize yardımcı olabilirler.

Her şeye rağmen, mali durumunuz sizin için anlaşılır durumdaysa, bir mali müşavir gibi finansal danışman olmadan da yapabilirsiniz. İşler ve hesaplarınız daha karmaşık hale gelirse, istediğiniz her zaman finans danışmanına iş verme seçeneğiniz bulunmaktadır.

Mali danışmana ihtiyaç duymayanlar için pek çok hizmetler sunan farklı bankalar, kredi birlikleri ve aracı kurumlar; mali durumunuzu ve yatırımlarınızı yönetmenize yardımcı olabilir.

Ancak maddi konularla, mali durumunuzla ilgili yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, profesyonel bir danışmanla iletişime geçmekten çekinmeyin. Sizin ve birikimleriniz için uzun vadede büyük faydalı etkileri olabilir.

***UYARI*** Verilen bilgiler yatırım; bilgi, yorum ve tavsiyeleri ile yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı amacıyla verilmemektedir. Her insanın risk ve getiri tercihleri farklılık gösterir. Burada yer alan içerik, yorum ve tavsiyeler hiçbir şekilde yönlendirici nitelik taşımamaktadır. Yalnızca genel niteliktedir. Bu içerik ve sitedeki diğer içerikler kapsamında karşılaşılabilecek her türlü yazı, yorum ve tavsiyeler mali durumunuz ve risk ile getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu yüzden, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir yatırım kararı vermeniz beklediğiniz sonuçları doğurmayabilir. Lütfen unutmayın.

Önceki Yazı: Sosyal Açıdan Sorumlu Yatırım Servet Yaratımını Nasıl Etkiliyor?

Faydalanılan kaynaklar: Haegele, B. (2021a, January 1). Do I Need a Financial Advisor? Here’s How to Decide. Modest Money. https://www.modestmoney.com/do-i-need-a-financial-advisor/

McGee, S. (2017, May 25). Can credit unions provide financial advice as well as banks do? The Guardian. https://www.theguardian.com/money/us-money-blog/2014/mar/02/financial-advice-credit-unions-banks-middle-class

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.