Mahcup Nedir? Nasıl Yazılır? Mahçup Mu? TDK.

0
1920
Mahcup Kelimesinin Anlamı, Nedir, Nasıl Yazılır Sorusunun Cevabı ve TDK, Türkçe, Karşılığı

Gündelik hayatımızda pek çok kelime duyuyoruz. Duyduğumuz kelimelerden bazılarını ilk defa işitirken bazılarını daha önce pek çok kez işitmiş oluyoruz. Daha önce hiç işitmediğimiz veya pek çok kez işittiğimiz bazı kelimeler tereddüde düşmemize neden olabiliyor. Nasıl yazılır ve nedir gibi sorulara tahmin ederek cevap verebilsek de yanılabiliyoruz. Mahcup kelimesi de bu kelimeler grubu içerisinde yer alıyor.

Mahçup şeklinde yaygın olarak yanlış kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Mahçup şeklinde yaygın ve yanlış kullanımı olan bu kelimenin “ç” yerine “c” harfi kullanılarak yazılması gerekiyor. Doğru yazılışı mahcup şeklinde. Kelime sık duyulan bir kelime olsa da nasıl yazılır ve anlamı nedir gibi sorularla tereddüt etmemize neden olabiliyor. Mahçup TDK Güncel Türkçe Sözlük’te “mahcup” şeklinde yazılması gerektiği belirtilen bir kelime.

Mahçup TDK karşılığı merak edilirken çok sık yanlış yazılan bir kelime. Mahcup şeklinde yazılması gerekiyor.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük mahcup kelimesi için “Utangaç.” anlamını vermiş. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te sıfat ve zarf olarak tanımlanan kelime için verilen ikinci anlam “Utangaç bir biçimde.” şeklinde.

Sıkça mahçup şeklinde yazılan ama doğru yazılışı mahcup olan kelimenin kullanılışına göre çeşitli örnekler bulunuyor. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük mahcup kelimesinin cümle içinde kullanımına ilişkin bazı örnekler vermiş. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te verilen örneklerden biri “Kenara mahcup bir çocuk gibi büzüldü. -S. F. Abasıyanık.” şeklinde. Verilen ikinci örnek “Etrafınızda mahcup, cüretsiz, beceriksiz dolaşır. -H. C. Yalçın.” şeklinde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.