Yerçekimi Nedir? Nasıl Yazılır? TDK.

0
3272
Yerçekimi Kelimesinin Anlamı, Nedir, Nasıl Yazılır Sorusunun Cevabı ve TDK, Türkçe, Karşılığı

Günlük hayatımızda ilk defa işittiğimiz ve daha önce pek işitmediğimiz birçok kelime duyuyoruz. Daha önce hiç işitmediğimiz veya çok az işittiğimiz bu kelimelerden dolayı çok sık tereddüde düşebiliyoruz. Yazının konusunu oluşturan yerçekimi kelimesi gibi. Daha önce sık duyduğumuz ama kimi zaman anlamı ve yazılışı konusunda tereddüde düşmemize neden olan kelimeler grubu içerisinde yer alıyor.

Yer çekimi şeklinde yaygın olarak yanlış kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Yaygın yanlış kullanılışı “yer çekimi” şeklinde olan kelimenin bitişik yazılması gerekiyor. Doğru yazılışı yerçekimi şeklinde. Kelime sık duyulan kelime grubu içinde bulunsa da nasıl yazılı ve anlamı nedir gibi sorularla tereddüde neden olabiliyor. Yerçekimi TDK Büyük Türkçe Sözlük’te çeşitli anlamları verilmiş bir kelime. Gökbilim Terimleri Sözlüğü anlamını “(İngilizce gravity) Yer’in çekme kuvveti.” şeklinde vermiş.

Yerçekimi TDK karşılığı “Yer’in çekme kuvveti.” olan kelimenin orijinal İngilizce ismi Gravity.

Kelime için Kimya Terimleri Sözlüğü “(İng. gravity) Yer kabuğunun kütleye uyguladığı çekim kuvveti.” anlamını vermiş. Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu ise “(fizik) Osmanlıca, câzibe-i arz.” tanımlamasını yapmış.

Yerçekimi kelimesi için Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük’te verilen birçok tanımlamadan sonuncusu Uygulayım Terimleri Sözlüğü’nde verilmiş.

Uygulayım Terimleri Sözlüğü yerçekimi kelimesi için “(İngilizce gravity, terrestrial gravitation) genel uygulayım: Yer kütlenin çekim etkisiyle bir cismin çeşitli bölümlerine uygulanan kuvvetler bileşkesi. 2. fizik: Herhangi iki kuvvetin iki ayrı, özdeksel noktaya kazandırdığı ivme.” tanımlamasını yapmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.