Karıncayiyen Nedir? Nasıl Yazılır? TDK.

0
1877
Karıncayiyen Kelimesinin Anlamı, Nedir, Nasıl Yazılır Sorusunun Cevabı ve TDK, Türkçe, Karşılığı

Gündelik hayatımızda pek çok kelime duyuyoruz. Duyduğumuz kelimelerden bazılarını ilk defa işitirken bazılarını az da olsa önceden de işitmiş oluyoruz. Daha önce hiç işitmediğimiz veya az işittiğimiz kelimeler hakkında tereddüde düşebiliyoruz. Nasıl yazılır, nedir, ne demek gibi soruların cevabını kolayca veremeyebiliyoruz. Yazının konusunu oluşturan “karıncayiyen” kelimesi de tereddüde düşmemize neden olan kelimeler grubu içerisinde yer alıyor.

Karınca yiyen şeklinde yaygın olarak yanlış kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Yaygın olarak “karınca yiyen” şeklinde yanlış biçimde yazılan kelimenin bitişik yazılması gerekiyor. Karıncayiyen şeklinde yazılması gerekiyor. Kelime yazılışı ve anlamı konusunda çok tereddüt oluşturuyor. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük kelimenin anlamını “Karıncayiyengillerden, Avustralya’da yaşayan, karıncayla beslenen bir memeli türü, karınca kuşu (Echidna acule ata).” olarak vermiş.

Karıncayiyen, TDK karşılığı “karınca kuşu” olan, kelimenin orijinal Latince ismi Echidna acule ata.

Karıncayiyen TDK Büyük Türkçe Sözlük’te farklı biçimlerde anlamı verilmiş bir kelime. Biyoloji Terimleri Sözlüğü, karıncayiyen kelimesi için “Tek delikliler (Monotremata) takımının, karıncayiyengiller (Echidnidae) familyasından, 35 cm kadar uzunlukta, yumurtladığı yumurtayı kesesinde taşıyan, karınca ile beslenen bir tür. Ekidne. (İngilizce, spiny anteater))

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu karıncayiyen kelimesini “(Osmanlıca) âkil-ül-nemel” şeklinde zooloji terimi olarak tanımlamış.

Zooloji Terimleri Sözlüğü ise karınca yiyen kelimesi için “(İngilizce, spiny anteater)(anlamdaş. ekidne, Echidna aculeata) Tek delikliler (Monotremata) takımının karıncayiyengiller (Echidnidae) familyasından bir memeli türü. Uzunluğu 35 cm. Bir yumurta yumurtlar ve kesesinde taşır. Karınca ile beslenir. Avustralyada yaşar. Yerliler etini yer.” şeklinde tanım yapmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.