Uzunca bir aradan sonra tekrar yazma fırsatı bulabildim lakin bu defa bir sorunu, acil şekilde çözülmesi gereken bir sorunu dile getirmek amacım..
15 Temmuz sonrası milletçe zorlu bir imtihandan Allah’ın izni ve yardımıyla geçebildik, geçmeye devam ediyoruz. Geçirdiğimiz bu süreçte hainlerin ülkemizden temizlenmesi için başlatılan birçok operasyon bulunuyor, iyi de oluyor lakin bu operasyonlar sonucunda birileri var ki mağdur oluyorlar. O, mağdur olanlar öğrenciler.
YÖK her ne kadar öğrencilerin mağdur olmasının önüne geçmeye çalışsa ve çözümler üretse de üretilen bu çözümler bazı noktalarda yetersiz kalıyor. Bilgim dahilinde oldukları için yazımda çözümlerin yetersiz kaldığı öğrenci topluluklarından biri olan “İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Öğrencileri” ‘ne değineceğim.
Fatih Üniversitesi’nde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yüksek lisanlarına devam eden öğrenciler normal şartlarda “B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” olmak için girmeleri gereken aralık ayında yapılacak olan sınava yetiştirileceklerdi lakin Fatih Üniversitesi’nin kapatılmasının üzerine işler arap saçına döndü.. Bu arap saçını net bir şekilde anlayabilmeniz amacıyla öğrencilerden birinin kaleme aldığı detaylı metni sizlerle aşağıda paylaşacağım.
Son olarak, öğrencilere destek olmak isterseniz Twitter’da açtıkları ” #araliksinavinayetistiryök ” hashtagine tweet atabilirsiniz. Sizlerin desteği ve YÖK’ün müdahalesiyle bu sorunun çözülmesini dliyorum.
Mağdur öğrencilerden birinin kaleme aldığı o metin:
” 3 Aralık 2016 tarihinde yapılacak olan B sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girebilmek amacıyla 2016 yılı Şubat Ayı içerisinde söz konusu sınava yetiştirebildikleri için Fatih Üniversitesi İş Sağlığı Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisansı programına yaklaşık 300 öğrenci olarak kayıt olduk.
Yüksek Lisans programında kalan son 1 dersimizin eğitimlerine başlandığı ve proje ödevlerimizin teslim edilip danışman öğretim görevlileri tarafından onaylandığı hafta içerisinde (mezun olmamıza yaklaşık 1 hafta kala) 15 Temmuz’da yaşanan malum darbe kalkışması sonrasında Fatih Üniversitesi kapatılmıştır.
Yetkili merci ve isimler kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin mağdur edilmeyeceklerini beyan etmişler ve bu doğrultuda söz konusu öğrencileri çeşitli üniversitelere aktarmışlardır. Bu doğrultuda tüm diğer Fatih Üniversitesi öğrencileri ile birlikte İş Sağlığı Güvenliği Tezsiz İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans öğrencileri olarak bizler de İstanbul Üniversitesine Kanun Hükmünde Kararname ile aktarıldık.
İstanbul Üniversitesi yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde, bünyelerinde bizlerin Yüksek Lisans programına doğrudan karşılık gelen bir program olmadığını, YÖK’den gelen bilgi ve talimatlar dahilinde sürecin işleyeceği bilgisini aldık. Bu durumda 3 Aralık 2016 B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girebilmek için yüksek lisans diplomasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na teslim edilmesi gereken 26 Eylül 2016 tarihinden önce mezuniyet ve diploma işlemlerinin tamamlanamaması bizleri mağdur edecektir.
Buna alternatif olarak kalan 1 dersimizi ve projemizi hızlı bir şekilde tamamlayarak 26 Eylül 2016 tarihine yetişebilmek amacıyla diğer vakıf üniversitelerine yatay geçiş için birtakım üniversiteler ile görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde söz konusu üniversitelerin yetkilileri, 20 Nisan 2016 tarihinde yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 12. Maddesinde yer alan Tezsiz Yüksek Lisans Programının en az 2, en fazla 3 yarıyıl süre ile gerçekleştirilebileceği ifadesi dolayısıyla 2 yarıyıldan önce bizleri mezun edemeyeceklerini ifade ettiler. Bu durumda Aralık 2016 yerine Aralık 2017 sınavına ancak yetişebiliyoruz.
Fatih Üniversitesi’ne yalnızca ilgili yüksek lisans programını tamamlayıp B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına katılabilmek amacıyla kayıt olmuş ve söz konusu yapılanma ile hiçbir ilişiği bulunmayan öğrenciler olarak mağduriyetimizin giderilip 26 Eylül 2016 tarihine kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yüksek lisans bitirme belgesini ulaştırabilmemiz adına;
İstanbul Üniversitesinde ilgili süreçlerin hızlandırılması, veya alternatif olarak Fatih Üniversitesine ödediğimiz eğitim bedeli saklı kalmak ve tarafımızdan ekstra bir ücret talep edilmemek kaydıyla diğer Vakıf Üniversitelerine yatay geçiş durumunda bizlerin programa kayıt olduğu tarih olan Şubat 2016’dan sonra çıkartılmış olan ilgili yönetmeliğin 12. Maddesinin, KHK ile kapatılan üniversitelerden aktarılan öğrenciler için esnetilmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda konunun gerekli hassasiyetle incelenip, 26 Eylül 2016 tarihine kadar süreçleri sonlandırabileceğimiz şekilde gereğinin yapılmasını ilgili ve yetkili mercilere arz ederim. “