Yunan Sineması Hayranları İçin En İyi 10 Film

0
1984
Yunanistan Filmleri
En İyi Yunan Filmleri

Çoğunlukla Avrupa Sineması’ndan bağımsız olarak değerlendirilmeyen Yunan Sineması, başta Theodoros Angelopoulos gibi temsilcilerinin sayesinde adeta kendi markasını oluşturmaya başladı. Bolca düğünlü, mebzul miktarda şiirsel ve manzara fotoğraflarını andıran görsel kareleri ile dikkatleri üzerinde toplayan Yunanistan filmleri, sinefiller için ilham verici bir deneyim haline geldi. İşte izlediğinizde ufkunuzu açacak ve yeni bir sinema tecrübesi keşfetmenize önayak olacak en iyi Yunan sineması örnekleri

İÇİNDEKİLER:

10. Attenberg – IMDb Puanı 6,2

Attenberg Filmi
Attenberg, Athina Rachel Tsangari (2010)

Baskıcı bir ailenin toplumdan izole ederek büyüttüğü asosyal bir kadın olan Marina’nın çalıştığı sıkıcı fabrikada geçen rutin hayat düzenini konu alan Attenberg, genç kadının hayatında yaptığı köklü değişiklikleri fazlasıyla ilgi çekici bir perspektifte bizlere sunuyor. Atina Rachel Tsangari tarafından yazılıp yönetilen ve modern Yunan sinemasının en iyi örneklerinden biri olarak kabul gören Attenberg filmi, aynı zamanda bir başka Yunan yönetmen Yorgos Lantimos’u hoş bir cameo eşliğinde karşımıza çıkarıyor.

9. Alpeis (Alpler) – IMDb Puanı 6,4

Alpler Filmi
Alpeis, Yorgos Lantimos (2011)

Yaptığı filmler ile rotasını Hollywood’a çeviren ve son dönemlerde ABD’de filmler üretmeye başlayan Yorgos Lantimos, Alpler filmi ile hikaye anlatıcılığını adeta doruklara çıkardı. Sıra dışı ve yaratıcı bir girişim hizmetini konu alan yapım, Alpler isimli bir şirketin, sipariş usulü olarak kendilerini ölen insanların yerine geçip oyunculuk yaptıkları; böylelikle ailelerin yakınlarını kaybetme acılarını daha kontrollü bir şekilde yaşadıkları karanlık bir hikayeyi renkli bir atmosfer eşliğinde aktarıyor.

8. Strella (Kadının Fendi) – IMDb Puanı 7,3

Strella Filmi
Strella, Panos H. Koutras (2009)

Hikaye çatısını Yunan tragedyalarından alan Strella filmi, hapisten yeni çıkan Yorgos’un transseksüel bir seks işçisi olan Strella ile tanışmasını ve ikilinin zaman içerisinde birbirlerine yakınlaşmasını kışkırtıcı bir dil ile işliyor. Hikayenin akışında Yorgos’un geçmişi ile yüzleşmesi ile film cesur üslubunu da ortaya koymayı başararak hafızalardan kolay kolay silinmeyecek bir çalışma olmaya hak kazanıyor.

7. Mikra Anglia (Küçük İngiltere) – IMDb Puanı 7,8

Mikra Anglia Küçük İngiltere
Mikra Anglia, Pantelis Voulgaris (2013)

Bir ev, bir sır, bir adam, iki kız kardeş…” alt cümlesi ile özetlenen Little England filmi, Ada kadınlarının etrafına serili hikayesini her anı bir fotoğraf karesini andıran eşsiz görselliği ile seyircisine ulaştırıyor. Romantizm temalı bu Yunan filmi, adeta bir Türk dizisi klişelerine benzeyen öyküsünü 1930’ların kuvvetli atmosferi ile yan yana getirerek lezzetli bir masala dönüştürüyor.

6. To vlemma tou Odyssea (Ulis’in Bakışı) – IMDb Puanı 7,6

Ulis'in Bakışı Filmi
To vlemma tou Odyssea, Theodoros Angelopulos (1995)

Yalnızca Theo Angelopoulos’un değil, Yunan sinemasının da en önemli filmlerinden biri kabul gören Ulis’in Bakışı, sürgün edilmiş bir film yönetmeninin, yıllar evvel çektiği filmlerinin hala yerinde durup durmadığını araştırmak üzere eski ülkesine yolculuğa çıkmasını konu alıyor. Bu yolculuk, yönetmenin içsel dünyasını keşfetmesi için de fırsat haline geliyor. Filmde ana karakter olarak seyrettiğimiz yönetmeni usta aktör Harvey Keitel canlandırıyor.

5. Rembetiko – IMDb Puanı 8,2

Rembetiko Filmi
Rembetiko, Kosta Ferris (1985)

Yönetmen Costas Ferris’e Gümüş Ayı ödülünü kazandıran Rembetiko filmi, ünlü Yunan rebetiko sanatçısı Marika Ninou’nun gerçek yaşam hikayesinden ilham almaktadır. Sotiria Leonardou, Nikos Kalogeropoulos ve Michalis Maniatis gibi yıldızların başrolünü üstlendiği kült film, savaş döneminde şarkıcı bir kadının gözünden bir grup müzisyenin hikayesini müzikal ve dramatik bir dille beyazperdeye tanışmaktadır.

4. Mia aioniotita kai mia mera (Sonsuzluk ve Bir Gün) – IMDb Puanı 7,9

Sonsuzluk ve Bir Gün Filmi
Mia aioniotita kai mia mera, Theodoros Angelopulos (1998)

Theodoros Angelopulos’un çoğu filminde olduğu gibi film müzikleri için usta sanatçı Eleni Karaindru ile çalıştığı Sonsuzluk ve Bir Gün filmi, şiirsel sinemanın en seçkin örneklerinden biridir. Cannes Film Festivali kapsamında Altın Palmiye ödülünü alarak başarısını tescilleyen eser, ölmek üzere olan bir edebiyatçının hastaneye yatmadan önceki son gününü konu eder. Bruno Ganz’ın başrolünde oynadığı Eternity and a Day, eleştirmenler tarafından övgü ile karşılanmıştır.

3. Alexis Zorbas (Zorba) – IMDb Puanı 7,7

Alexis Zorbas Zorba Filmi
Alexis Zorbas, Mihalis Kakoyannis (1964)

Nikos Kazantzakis’in aynı adlı ünlü romanından uyarlanan Zorba filmi, bir iş seyahati gerçekleştirmek üzere Girit’e yolculuğa çıkan İngiliz yazarın Alexis Zorbas ile tanışmalarını ve sonrasında tamamen değişecek olan hayatını bizlere keyifli bir biçimde anlatmaktadır. Filmde Zorbas’a efsane oyuncu Anthony Quinn hayat verirken, yazar karakterini ise Alan Bates canlandırmaktadır.

2. Kynodontas (Köpek Dişi) – IMDb Puanı 7,3

Köpek Dişi Filmi
Kynodontas, Yorgos Lanthimos (2009)

Yorgos Lanthimos’un ilk büyük ses getiren filmi olan Köpek Dişi, çocuklarını dış dünyadan tamamen izole bir şekilde yetiştiren bir ailenin distopik hikayesini gözler önüne seriyor. Bütün insan hayatını küçük bir villa evinden ibaret zanneden bu çocuklar, ailelerinin onlara dayattığı tanrıcılık oyunu ile büyümüşlerdir. Evin büyük kızının dışarıyı keşfetmeyi göze alması, ailenin tüm düzenini altüst edecektir. Cannes’da Belirli Bir Bakış ödülüne layık görülen Lanthimos filmi, aynı zamanda En İyi Yabancı Film Oscar’ı ödülüne de sahip olmuştur.

1. Trilogia: To livadi pou dakryzei (Ağlayan Çayır) – IMDb Puanı 7,9

Ağlayan Çayır Filmi
Trilogia: To livadi pou dakryzei, Theodoros Angelopulos (2004)

Theodoros Angelopulos’un bir başka kült filmi olarak bildiğimiz The Weeping Meadow, 1919 – 1949 yılları arasında süren Yunanistan iç savaşı sırasında birbirlerine aşık olan Eleni ile Alexis’in duygusal ilişkilerini dramatik bir yapıda seyircilere sunmuştur. Tarihi kurgu filmleri arasında çok önemli bir yere sahip olan Ağlayan Çayır filmi; müzikleri, öyküsü ve tüyler ürpertici atmosferi ile eleştirmenlerden tam not almıştır. Angelopulos imzalı Ağlayan Çayır, günümüzde halen Yunan sineması filmleri deyince akla gelen ilk yapıtlardandır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.