Sümela Manastırı İçin İlk Açılış Tarihi 18 Mayıs

0
1290
Sümela Manastırı'nda Süren Restorasyon ve Kapsamlı Islah Çalışmalarının Belirli Bir Kısmının Tamamlanmasıyla Manastırın İlk Bölümü 18 Mayıs'ta ziyaretçilere açılacak.

Türkiye’nin sembollerinden olan Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı için restorasyon çalışmaları halen devam ediyor. Maçka ilçesindeki kapsamlı restorasyon ve kaya ıslahı çalışmaları ilk bölüm 18 Mayıs 2019 tarihinde ziyarete açılacak.

Sümela Manastırı

Trabzon il sınırları içerisinde yer alan Maçka ilçesi’nde bulunan manastır Altındere Vadisi’nde, Karadağ’ın eteklerindeki sarp ve kayalık alanda kurulmuş. Manastır kapsamlı restorasyon ve konumu itibariyle zorunlu olan kaya ıslahı çalışmaları dolayısıyla ziyarete kapalı tutuluyor.

Sümela Manastırı Restorasyon ve Kaya Islahı Çalışmaları Nedeniyle Ziyaretçilere Kapalı Olsa Da Yerli ve Yabancı Turistler Tarafından Büyük İlgi Görüyor.

Çalışmalar dolayısıyla ziyaretçilere kapalı tutulan Sümela Manastırı, kapalı olduğu dönemde dahi yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor. Merak uyandırdığı için birçok kişinin uzaktan da olsa izlemesine neden oluyor.

Çeşitli Alternatifler Sunuyor

Manastırın ziyaret için bölgeye gelen turistlere sunduğu tek şey doğal güzellikler değil. Benzersiz manzarası, farklı turizm seçenekleri ile doğal güzelliğinin yanında dağ bisikleti, trekking, foto safari ve yamaç paraşütü gibi çeşitli alternatifler de sunuyor.

Manastır Bölgeye Gelen Ziyaretçilerine Doğal Güzelliğinin Yanında Yamaç Paraşütü, Trekking, Foto Safari, Dağ Bisikleti Gibi Çeşitli İmkanlar Sunuyor.

Sümela İçin 4 Bin Ton Kaya Temizliği Yapıldı

Manastır için yürütülen restorasyon çalışmaları 2016 yılından beri devam ediyor. Sümela’nın belirli bir bölümü de olsa ziyaretçilere açılabilmesi için restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon çalışmalarının bir kısmının bitirilmesiyle manastırın 18 Mayıs 2019 tarihinde açılması planlanıyor.

Sümela İçin Gerçekleştirilen Restorasyon Çalımaları Kapsamında Dört Bin Ton Kaya Temizlendi. Bunun Yanı Sıra Üç Yüz Metre Uzunluğundaki Yürüyüş Yolu Düzenlendi. Tarihi Su Kemeri ve Manastıra Çıkan Menperler ile Griş Binası Restore Edildi.

Restorasyon çalışmaları kapsamında can güvenliğini sağlayabilmek için 4 bin ton kaya temizlendi. Bunun yanı sıra manastıra uzanan 300 metre uzunluğundaki yürüyüş yolu düzenlendi. Çalışmalar kapsamında tarihi su kemerlerinin, manastıra çıkan merpenlerin ve giriş binasının restore edildiği belirtildi.

İlk Açılış Müzeler Haftası İçerisinde

Sümela Manastırı için, ziyaretçilerine kapalı kaldığı uzun süre sonunda gerçekleşecek, ilk açılış dolayısıyla çevre temizliği çalışmalarına hız verildi. İlk açılışın Müzeler Haftası içerisinde olması isteniyor. Bu yüzden Sümela için belirlenen ilk açılış tarihi 18 Mayıs.

Kaynak: Müze.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.