Abani Anlamı Nedir? Nasıl Yazılır? TDK.

0
1255
Abani Kelimesinin Anlamı, Nedir, Nasıl Yazılır Sorusunun Cevabı ve TDK, Türkçe, Karşılığı

Gündelik hayatımızda birçok kelimeyle karşılaşıyoruz. Bazen daha önce duymadığımız veya sık sık duyduğumuz bazen de daha önce sadece birkaç kez duyduğumuz kelimelerle karşılaşıyoruz. Gündelik hayatımızda karşılaştığımız farklı kelimeleri daha önce duymuş olsak veya duymamış olsak da anlamı nedir ve nasıl yazılır gibi sorular tereddüt etmemize neden oluyor. Anlamı ve doğru yazılışı konusunda tereddüt etmemize neden kelimeler için tahminde bulunsak bile emin olamayabiliyoruz. Bu yüzden kelimelerin ne anlama geldiği ve nasıl yazılması gerektiği konusunda tereddütlerimiz geçmeyebiliyor. Abani kelimesi de anlamı nedir ve nası yazılır gibi sorularla tereddüt etmemize neden olan kelimeler grubu içerisinde yer alıyor. Anlamı ve doğru yazılışı merak edilen abani TDK sözlüklerinde sık sık aratılıyor.

Abani şeklinde yaygın olarak kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Abani kelimesi için Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe sözlükte farklı anlamlar verilmiş. Abani kelimesinin anlamı konusunda ve doğru yazılışı konusunda tereddüt edilse bile doğru yazılışı konusundaki tahminler genelde doğru çıkıyor. Kelime abani şeklinde doğru olarak yazılıyor. Abani kelimesi özellikle anlamının merak edilmesi nedeniyle Türk Dil Kurumu sözlüklerinde sık sık aratılıyor.

Abani şeklinde doru şekilde yazılan kelime TDK karşılığı merak edilen kelimeler içerisinde yer alıyor.

Türk Dil Kurumu sözlüklerinde merak edilerek sık sık aratılan abani kelimesi için TDK Güncel Türkçe Sözlük içerisinde farklı tanımlamalar yapılmış. Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük abani kelimesi için iki tanımlama yapmış ve bu tanımlamaların cümle içerisinde kullanılışına örnek vermiş.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te abani kelimesi için yapılan ilk tanımlama “Genellikle sarık, bohça, kundak ve yorgan yüzü yapımında kullanılan, zemini beyaz, üzerinde safran renginde nakışlar bulunan ipek kumaş.” şeklinde. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te yapılan ikinci tanımlama “Bu kumaştan yapılmış.” şeklinde.

Abani Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te yapılan ilk tanımlamanın cümle içerisinde kullanım şekline “Bursa abanisi.” örneği verilmiş. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te yapılan ikinci tanımlamanın cümle içerisinde kullanımına “Yalnız sarı cübbeli, abani sarıklı, peykede bağdaş kurmuş bir cüce vardı ki onu tanımadı. -H. E. Adıvar.” örneği verilmiş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.