Abdestbozan Bitkisi Nedir? Nasıl Yazılır?

0
1293
Abdestbozan Otu. Anlamı nedir? Nasıl yazılır?

Kimi zaman çok sık kimi zaman ise ara ara pek duymadığımız kelimelerle karşılaşabiliyoruz. Çok sık veya ara ara karşılaşabildiğimiz bu kelimelerin anlamını biliyor veya bilmediğimiz halde tahmin edebiliyoruz. Abdestbozan otu da bu şekilde olan kelimelere bir örnek teşkil ediyor.

Yazılış şekli sıklıkla “abdestbozan otu” olan kelime çok sık duymadığımız ve anlamı konusunda şüpheye düşmemize neden olan kelimeler grubunda yer alıyor.

Yaygın kullanımı; Abdestbozan Otu ve Abdestbozan Bitkisi.

TDK’ye göre, abdestbozan otu kelimesi ayrım yapılmaksızın abdest ve bozan sözcükleri bitişik otu sözcüğü ise ayrı olarak yazılmalı. Abdestbozan bitkisi olarak kullanıldığında ise yine abdest ve bozan sözcükleri bitişik bitkisi sözcüğü ayrı olarak yazılmalı. Abdestbozan otu, abdestbozan bitkisi, Türk Dil Kurumu’na göre “Gülgillerden, almaşık yapraklı, yeşilimsi veya kan kırmızı çiçekler açan, idrar söktürmede ve kan dindirmede kullanılan bir bitki.” anlamına gelen bitki biliminde kullanılan bir isim.

Abdestbozan Otu şeklinde yaygın kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Abdestbozan otu ilk duyulduğunda bile çoğunlukla doğru biçimde yazılıyor olsa da zaman zaman tüm sözcüklerin birbirinden ayrı biçimde abdest bozan otu şeklinde yazılması gerektiği de düşünülebiliyor. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te belirtildiği üzere abdestbozan otu olarak yazılması gereken kelime bitki biliminde kullanılan bir isim olduğu için haliyle yaygın biçimde kullanılan Latince bir ifadeye sahip.

Abdestbozan bitkisinin Latince karşılığı olan isim: Poterium Spinosum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.