Güzel Giyinmek Bizi Nasıl Mutlu Edebilir?

0
847
Müzik sanatçısı Sophie Ellis-Bextor, "kitchen discos" için en göz alıcı kıyafetlerini giyiyor (Fotoğraf: Sophie Ellis-Bextor / Instagram)

2021 ilkbahar podyumlarında ortaya çıkmasını bekleyeceğiniz tüm trendler arasında akla ilk gelen coşkunluk değil. 2020 en hafif tabirle zorlu bir yıl oldu; peki şimdi bunun üzerine güzel giyinmek düpedüz kabalık mı sayıldı? Hayır, yine de birbirinden güzel modeller görücüye çıktılar: Dries van Noten imzalı canlı ipek gömlekler; Molly Goddard’ın özel fırfırları; asitli parlak çiçekler; işlemeli frak – hepsi görünüşte her zamankinden daha lüks görünen bir savurganlık töreni eşliğinde. Vogue’un tanımladığı şekliyle “gündelik coşku” burada: “Bu bahar, biraz daha eğlenceli bir şey için orta yıkamalı kotları ve bejleri dolaplardan kaldırın“. Ancak moda, zamanının kültürel bir göstergesi kabul edilecekse, bunların hepsi biraz başarısız sayılmaz mı? Görünüşe göre öyle değil.

İÇİNDEKİLER:

Herhangi bir instagram gibi sosyal medya moda tutkunu size, popüler olan iyi olandır diyebilir. Evet, başlangıçta koşu pantolonları ve rahat kıyafetler moda oldu: Hailey Bieber – terli üst ve eşofman altıyla- ateşin önünde kıvrılmış halde Justin ile pozu; Eşofmanlı Hintli aktör Hrithik Roshan, piyano öğrenirken verdiği poz örnekler. Sanki ünlüler artık lüks şeyler satın almak gerekmediğini anladılar. Ancak Mayıs ayında olması gereken Met Gala programında dolaşırken, herkes giysilerin arka görünüşlerinden etkilenmişti (!)

Güzel Giyinmek mi Rahat Giyinmek mi?

Met Gala

Julia Roberts, Met Gala iptal edildiğinde evde giyinen film yıldızları arasındaydı (Kredi: Julia Roberts / Instagram)

Julia Roberts, Met Gala iptal edildiğinde evde giyinen film yıldızları arasındaydı (Kredi: Julia Roberts / Instagram)

Anna Wintour, çevrimiçi “Met ile Bir An” a ev sahipliği yaparken, Julia Roberts banyosuna siyah-beyaz katmanlı bir balo elbisesi giymiş bir portresini yükleyip ve “İşte ben … Met Ball‘a gitmiyorum Bu gece. #stayhome notu yazdı. 

Oyuncu Amanda Seyfried, muhteşem çiçekli bir eteğiyle dışarıda kendi fotoğrafını çekti.

Rose Turner tarafından yazılan not şu oldu.

Giyinmek insanların benlik duygularını pekiştirmelerine yardımcı olabilir.

Vogue India’nın moda direktörü Priyanka Kapadia Badani, karantinadan bu yana bilgisayar ekranından çekimlerin stil ve yönetmenliğini yapıyor ve ABD’li etki sahibi Leandra Medine Cohen, diğer adıyla Man Repeller, yatak odasından da olsa bir dizi şaşırtıcı derecede şık kıyafet yaratmaya devam etti. 

Karantina Zamanları

Doksanlara uygun giyinmiş, sanatçı Sophie Ellis-Bextor, karantina sırasında şaşkın görünen katılımcılarla online mutfak diskosuna ev sahipliği yaptı. Stilist Trinny Woodall, düzinelerce makyaj nasıl yapılır videosuyla amansızca iyimser bir tutumla devam etti.

Amanda Seyfried, Met Gala gecesi ne olurdu? diyerek evinden fotoğraf paylaştı (Kredi: Amanda Seyfried / Instagram)

Amanda Seyfried, Met Gala gecesi ne olurdu? diyerek evinden fotoğraf paylaştı (Kredi: Amanda Seyfried / Instagram)

İngiliz aktör Amanda Holden, çöpleri atmak için bir balo elbisesi giydi ve bu ülke çapında ev işleri yaparken giyinme şenliğine dönüştü: gümüş ve tavus kuşu tüylü kıyafetler evde ütü yaparken – resmi ceketler bahçede çimleri biçmek için giyildi. Diğer uçta, evden çalışanlar, şık kıyafetlerle online ekip toplantılarına katıldı. 

Bir parti için güzel giyinmek ne kadar heyecanlı olsa da, gidecek hiçbir yeriniz olmadığında bile güzel giyinmek iddialı ve yeni bir yankı uyandırmaktır.

Güzel Giyinmek Ne İşe Yarar?

Moda psikoloğu Rose Turner bakalım ne diyor bu konuda. “Kendimiz gibihissetmemize yardımcı olan diğer aktiviteler – hobiler, arkadaşları görmek ve işe gitmek gibi – mümkün olmadığında, giyinmek insanların benlik duygularını pekiştirmelerine yardımcı olabilir.

London College of Fashion da şunları diyor . “Giyim, insanların nasıl düşündüğünü ve nasıl davrandığını etkiler. Bir “iş” kıyafeti giymek motivasyon ve konsantrasyona yardımcı olabilir ve özel bir şeyler giymek, karantinanın monotonluğunu kırmaya ve insanların ruh halini yükseltmeye yardımcı olabilir.

Yazar Jamie Windust, yakında bir markete giderken veya kısa süreliğine dışarı çıkarken bile nasıl giyineceğine dikkat ediyor. (Kredi: Jamie Windust)

Yazar Jamie Windust, yakında bir markete giderken veya kısa süreliğine dışarı çıkarken bile nasıl giyineceğine dikkat ediyor. (Kredi: Jamie Windust)

Çok doğru, ben de LGBTQ + yazarı ve editörü Jamie Windust‘a katılıyorum. “Bir kıyafeti giyiyorsam o gün gerçekten bir şeyler yapıyormuşum gibi hissediyorum” diyor ve takım elbise giymek istemiyor. “Eğer içeride kalacaksam, dışarı çıkıyormuş gibi giyinirim. Ya da sadece mağazalara gidiyorsam, şık bir şekilde dışarı çıkmış gibi giyinirim. Bunu modaya uygun yapmayı her zaman sevmişimdir, bu yüzden dışarı çok çıkamasak bile neden durmamız gereksin anlamıyorum.

Dans eden kraliçeler.

Güzel Giyinmek

Sadie Clayton tüm kalbiyle aynı fikirde. London College of Contemporary Arts‘taki sanatçı ve moda eğitim programı direktörü, öğrencilerin sürekli değişen Afro, ateş kırmızısı dudaklar ve gözlerinin altına koyulmuş sembolleşen noktalarla meşgul olmasını sağlıyor. “Benim için, kim olduğumun çok büyük bir parçası” diye gülüyor. O olmadan Sadie Clayton olmaz. Yeni bir hobi edinmiş: paten dansı. “Çoğu zaman, tuhaf bir çift tayt giyip melodiler dinliyorum – ve kendimi 1980’lerde gibi hissediyorum!” Tüm bu kostüm seçimlerinin altında yatan meydan okuma ruhu özellikle heyecan verici değil mi?

Elbette, modanın burada önemli kilometre taşları var. Birinci Dünya Savaşı’nın ve 1918’deki grip salgınının en sonunda moda, sineklik gibi elbiseler ve birçok makyajla karşılık verdi. 

Dior’un 1947’deki Yeni Görünümü’nün geniş etekleri, Buhran’ın yoksunluklarına karşı tam olarak hedeflenmiş geri tepmelerdi. Disco, 1970’lerin ortalarında yaşanan sosyal ve ekonomik çalkantıyı takip etti. Belki de geri dönmesi şaşırtıcı değildir: disko kraliçesi Kylie Minogue‘un yeni çalışmasında; Ayakkabıcı Terry de Havilland’ın Disco koleksiyonunda ve tabii ki Ellis-Bextor’un mutfağında.

Sanatçı Sadie Clayton, karantina sırasında imajını korumuş ve roller dansa tutulmuştur (Fotoğraf: Sadie Clayton)

Sanatçı Sadie Clayton, karantina sırasında imajını korumuş ve roller dansa tutulmuştur (Fotoğraf: Sadie Clayton)

Ellis-Bextor, Guardian‘a “Benim için, haberlerin ağırlığından kaçma ve denge sağlama temel ihtiyaçla ilgili” dedi. Yine de salgın moda ile ilişkilerimizi başka şekillerde de değiştiriyor. Bazılarımız rahatlayarak eşofmanlara dönerken, diğerleri eski favorilerini yeniden kucakladı ve zaten sahip oldukları şeyden keyif aldı. 

Benim için en büyük değişim, ne kadar tükettiğime dair anlayışımdı” diyor, yeni vintage platform Display Copy’de, bağlı kuruluş ortaklıklarının yöneticisi, Michela Vinton. Şimdi, kıyafetlerimi farklı şekillerde giymeye daha fazla zaman ayırıyorum diye de ekliyor.

Giyinmek, dış etkenlerden bağımsız olarak mutluluğu geri kazanmanın bir yoludurGeraldine Wharry.

Diğerleri, güzel giyinmek için dolapları karıştırmak ve gizli hazineleri aramak için evde zaman ayırdı. Display Copy’nin baş yapımcısı Danielle Franca Swift, “Annemin eski çantalarından biri bende” diyor. “Yaklaşık 30 yaşında ve kendimi duygusal değeri olan, rahatlatıcı hisseden bu tür parçalara doğru çekilirken buldum. Normal zamanlarda, bunun bulamamış olabilirdim. Giysilerimde giderek daha fazla duygusal bağlılık aramak istiyorum.Sessizce dünya bize hediye veriyor diyor.

Güzel Giyinmek ve Mutluluk

Moda fütüristi Geraldine Wharry, “Giyinmek, dış etkenlerden bağımsız olarak mutluluğu geri kazanmanın bir yoludur” diyor. “Bir kişi olarak sizi kimse görmese bile en önemli şeyin siz olduğunun farkına varmak. İnsanlar dolabındaki kıyafetlerle yaratıcılık kazanıyor ve eğleniyor. Kendilerine soruyorlar, beni gerçekten neşelendiren nedir? İlk [İngiltere] karantinasını aştılar ve eşofmanla yaşamanın uygun olmadığını anladılar.” 

Ya da merhum Karl Lagerfeld’in bir zamanlar dediği gibi: “Eşofman altı bir yenilginin işaretidir. Hayatının kontrolünü kaybettin, bu yüzden birkaç eşofman aldın.

Müzik sanatçısı Sophie Ellis-Bextor, “kitchen discos” için en göz alıcı kıyafetlerini giyiyor (Fotoğraf: Sophie Ellis-Bextor / Instagram)

Müzik sanatçısı Sophie Ellis-Bextor, “kitchen discos” için en göz alıcı kıyafetlerini giyiyor (Fotoğraf: Sophie Ellis-Bextor / Instagram)

Birçok yorumcu, salgının yeni bir başlangıç ​​için boş bir tuval sunabileceğine inanıyor. 

Li Edelkoort, New York Times’dan Vanessa Friedman ile yaptığı görüşmede, “Savaştan çıkmışız gibi bundan kurtulacağız” dedi. “Binalar hala orada, ama her şey harap durumda. İki şey isteyeceğiz: güvenlik ve dans. ” Ne mutlu ki, zaten pratik yapıyoruz gibi gözüküyor.

Önceki yazı: MET Gala Saç ve Makyajları | MET Gala 2019 Gecesi

Faydalanılan Kaynaklar: How dressing up can make us happy?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.