Narlı Madonna Sahte Değil Gerçekmiş

0
1125
Sandron Botticelli'nin Madonna della Melagrana Orijinal isimli Tablosu Narlı Madonna'nın Sahte Zannedilen Tablosunun Aslında Gerçek Olduğu Keşfedildi.

Sandron Botticelli Rönesans döneminin en önemli ressamları arasında yer alıyordu. Geniş bir insan topluluğu tarafından sahte olduğu zannedilen Narlı Madonna, orijinal ismiyle Madonna della Melagrana, Sandron Botticelli’ye ait başka bir sanat eseriydi.

Botticelli’nin Madonna della Melagrana orijinal isimli Madonna ve Nar adlı eseri 1487 yılında ortaya çıkmıştı. “Madonna ve Nar” sanat eseri birçok kişi tarafından imitasyon, sahte, kabul edilirken uzmanların İngiltere’de söz konusu eseri temizlemesiyle başlayan araştırmaları sonrasında eserin Sandron Botticelli’nin atölyesinden çıkmış olduğu keşfedildi.

Testler sonrasında, Botticelli’nin atölyesinde orijinal eserlerinin farklı adaptasyonlarını yaparak dönemindeki diğer ressamların da sergilediği biçimde davrandığı düşünüldü.

Madonna della Melagrana, “Nar ve madonna” Sanat Eserinde Kullanılan Gerçek Renkleri ve Malzemeleri Ortaya Çıkarmak Amacıyla Araştırmalar Yapıldı

English Heritage Yardım Kuruluşu

Londra’da yer alan National Gallery ve Victoria & Albert müzelerinin uzmanları English Heritage ismindeki yardım kuruluşunun kendilerine danışması sonucunda Madonna della Melagrana isimli resimde kullanılmış gerçek renkler ve malzemeleri görmek istedi. Kullanılan renkleri ve malzemeleri görebilmek maksadıyla uzmanlar çeşitli ve kapsamlı testler yaptı.

Eser Üzerindeki Vernik Kazıldı

Uzmanlar incelemelerini gerçekleştirirken Narlı Madonna üzerindeki sarı verniği kazıdı. Sarı verniğin kazılmasının sonrasında eserin alt katmanlarına kızılötesi ışınlarla ve X-ray ışınlarıyla bakıldı.

Sanatçının Atölyesi Floransa’daydı

Botticelli 15. yüzyılda eserlerini Floransa’da bulunan atölyesinde üretiyordu. Söz konusu Nar ve Madonna resminin de Botticelli’nin Floransa’daki atölyesinden çıktığı sonucuna varıldı.

English Heritage yardım kuruluşundan Rachel Turnbull esere dair açıklamalarda bulundu.

English Heritage Yardım Kuruluşu’nu temsilen esere dair açıklamalarda bulunan Rachel Turnbull, resmin biçemsel manada imitasyon olmasını imkansız bulduklarını ifade etti. Eserin gerçeğe bu denli yakın olmasından dolayı imitasyon olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Turnbull, eserde kullanışmış kavak tuvalin ve eseri meydana getiren diğer malzemelerin aynı döneme ait olduğunu belirtti. Turnbull, aynı zamanda sanat eserinde kullanılan tekniğin de aynı döneme ait olduğunu ekledi.

Madonna della Melagrana İsimli Orijinal Tablo Floransa’da Kurulu Uffizi Sanat Galerisinde Sergileniyor

Orijinal Tablo Uffizi Sanat Galerisi’nde Sergileniyor

Madonna della Melagrana, orijinal, tablosu Floransa’da kurulu Uffizi Sanat Galerisi’nde sergileniyor. Önceleri sahte zannedilen fakat daha sonra gerçek olduğu keşfedilen eser orijinaline kıyasla daha küçük boyutlarda. Resim orijinaline göre daha küçük boyutlarda olsa da sahip olduğu detaylar konusunda orijinalinden farksız.

Başyapıta En Benzer Resim Greenwich’te Sergileniyor

Paul Joannides, Cambridge Üniversitesi Sanat Tarihi Profesörü, Botticelli için de popüler eserlerinin çağdaşı Floransalı diğer sanatçılar gibi daha uygun fiyata sahip adaptosyonlarını ve versiyonlarını yaptığının gözlemlendiğini belirtti.

Söz konusu resimde elinde bir nar tutan bebek İsa ve melankolik biçimde tasvir edilmiş bir Bakire Meryem figürü tasvir edilmiş. Botticelli başyapıtına benzerliğiyle en yakın olan eser English Heritage yardım kuruluşunun Greenwich’te yer alan galerisinde sergileniyor.

Kaynak: CNN Style.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.