İşyerinde Stresle Başa Çıkmanın 3 Yolu

1
2035

İşyerinde yaşadığınız stres mental ve fiziksel açıdan sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Stresi alt etmek için 3 ipucu yazımızda.

Yetişkinlik dönemimizin neredeyse üçte birini işyerimizde geçiriyoruz. Herhangi bir zamanda yaşadığımız stresin sağlığımız üzerine olumsuz etkileri olduğuna kuşku yok ve buna işyerinde yaşadığımız stres de dahil.

Amerika Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü yayınladığı bir araştırma sonucunda strese neden olan faktörlerin uzun süreli devamı halinde kalp ve damar hastalıkları, kas-iskelet sistemi bozuklukları ve psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıktığını kanıtlamış ve belgelendirmiştir.

İşte bu konuda neler yapabileceğinize ve stresin etkisini nasıl azaltabileceğinize dair birkaç ipucu.

İş Yoğunluğu

Ağır iş yoğunluğu ve uzun çalışma saatleri çalışanlar üzerinde stres konusunda doğrudan bir etkiye sahip. Eğer çok ağır bir iş yükünüz varsa başlangıç olarak buna odaklanmayı seçebilirsiniz.

Projelerinize, görevlerinize ve varsa son teslim tarihlerinize odaklanın. Kendinize bunu nasıl durduracağınızı, daha az veya daha çok ne yaparak daha etkili olabileceğinizi sorun.

Üstünüzle tutarsız; son teslim tarihleri, sorumluluklar ve aşırı yüklenmeler hakkında konuşun. Bu konularla ilgili olarak ekipçe nasıl düzeltmeler yapabileceğiniz konusunda tavsiyelerinizi paylaşın. Bir sorununuz varsa ve çözüm yolu bulamıyorsanız onlara danışın ve yardımlarını isteyin.

Gerçekçi Olmayan Talepler

Gerçekçi olmayan talepler aşırı hayal kırıklığı ve sinire neden oluyor. Eğer asla ulaşamayacağınız gerçekçi olmayan isteklerle kapana kıstırıldığınızı fark ederseniz öncelikle derin bir nefes alın. Gerçekçi gözükmeyeni mümkün kılabilecek ne olabileceğini düşünün.

Belki de görevlerinizin sıralamasını yeniden yapmanız gerekiyordur. Belki daha fazla zamana ihtiyacınız vardır. Yöneticinizle iletişime geçerek görevlerinizi nasıl layıkıyla yerine getirebileceğiniz ve mümkün gözükmeyen kısımları belirterek mümkün hale gelmesi için nelerin değiştirilebileceğiyle ilgili görüşlerinizi sunun.

Her şeye rağmen görevlerinizi tam anlamıyla yerine getiremediğinizi fark ederseniz ne tür bir yardıma ihtiyacınız varsa onu bulun ve elinizden gelenin en iyisini yapmak için çalışın. Yardım almanız ve elinizden gelenin en iyisini yapmanız inanamayacağınız sonuçlar doğuracak.

Organizasyonel Değişim

Belirli işleri yerine getiren kişiler aynı oldukça işlerden alınan verim ve insanların çalışma isteğinde ciddi bir düşüş olması muhtemeldir. Rollerin değiştirilmesi ve farklı modellerin uygulanması çalışma isteğiyle doğru orantılı biçimde alınan verimi de yükseltecektir.

Organizasyonel değişikliği anlamak önemlidir. Yeteneklerin iyi biçimde değerlendirilmesi istenirken rastgele yapılan değişimler önceki sonuçları dahi aratabilir.

Organizasyonel Değişim rollerin değiştirilmesiyle birlikte kişiler içim tam bir yenilenme sağlar. Kişilerin yetenek ve becerileri doğrultusunda planlanarak gerçekleştirilen rol değişiklikleriyle gelişim hızlanır.

Rollerin değişimiyle yerleştirildiğiniz departmanda karşılaşacağınız ortam daha farklı olduğu için rahatsız olabilirsiniz ve yeni rolünüz stres nedenine dönüşebilir. Bu şekilde olmasını engellemek ve stresi yok etmek için bakı açınızı değiştirin. Yeni ortamınızı yeni bir fırsatmış gibi görün. Öğreneceklerinize, bildiklerinizi uygulamaya ve yeni deneyimler edineceğiniz rolünüze odaklanın.

Geriye bakmak yerine önünüze odaklanın. Değişime karşı pozitif olun.

İşyerinde ve günlük yaşamda stresle başa çıkmanın yolları konusunda tavsiyeler içeren bir diğer yazım: Ertelemeyi ertele ve Hemen Başla.

Kaynak:

İşyerinde Stresle Başa Çıkmanın Yolları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.