Usta yönetmen Christophe Barratier tarafından çekilen keyifli dramatik müzikal filmi Les Choristes (2004), ülkemizde Koro adı altında beyazperdelerde yerini alarak vizyona girdi. Başrollerinde Gérard Jugnot, François Berléand ve Kad Merad‘ın oynadığı Koro filmi, başta eleştirmenlerin olmak üzere pek çok sinefilin dikkatini çekti ve En İyi Yabancı Film Oscar’ı ödülüne aday gösterildi. İşte Les Choristes’in bilinmeyen yönleri ve filmle ilgili merak edilen tüm detaylar maddeler halinde sizlerle…
İÇİNDEKİLER:
- 1. Hikayenin çıkış noktası, 1945 yılında yazılan bir öyküye dayanmaktadır.
- 2. Les Choristes, 1946 yılında vizyona giren A Cage of Nightingales filminin yeniden çevrimidir.
- 3. Les Choristes filmi Christophe Barratier’in ilk yönetmenlik tecrübesidir.
- 4. Les Choristes konusu itibariyle bir yatılı okul öğretmeninin hikayesini anlatmaktadır.
- 5. The Chorus filmi iki dalda Oscar’a aday olmuştur.
- 6. Filmin başrolü Gérard Jugnot, Les Choristes’in çekimleri için evini ipotek ettirmiştir.
- 7. Les Chroristes bütçesi bakımından oldukça düşük paralar ile çekilmiştir.
- 8. Les Choristes gişe sayısı ile muazzam bir başarı yakalamıştır.
- 9. Koro filmi müzikleri CD olarak basılmış ve önemli satış rakamlarına ulaşmıştır.
- 10. The Chorus filmi eğitim konulu filmler arasında listelerde üst sıralara yerleşmiştir.
1. Hikayenin çıkış noktası, 1945 yılında yazılan bir öyküye dayanmaktadır.
Georges Chaperot‘nun René Wheeler ile birlikte 1945 yılında Fransa’da kaleme aldığı hikaye, daha ilk yayımlandığı dönemlerde pek çok entelektüelin dikkatini çekti ve kısa bir zaman dilimi içerisinde bu hikayenin çeşitli uyarlamaları gerçekleştirildi. Böylelikle kağıt üzerindeki bu kısa öykü, farklı farklı sanat disiplinlerine nakış edildi. Merak edenler için orijinal hikayenin ismi, La Cage aux Rossignols olarak kayıtlara geçmiştir.
2. Les Choristes, 1946 yılında vizyona giren A Cage of Nightingales filminin yeniden çevrimidir.
Orijinal hikayenin yazarları Georges Chaperot ile René Wheeler, Bülbül Yuvası olarak dilimize çevrilen A Cage of Nightingales filminin senaryosunu Noël-Noël ile birlikte kaleme almışlardır. Les Choristes’in atası olarak kabul edilen bu yapım Jean Dréville tarafından çekilmiş ve En İyi Hikaye Oscar’ı ödülüne aday gösterilmiştir. Eleştirmenler tarafından Bülbül Yuvası filmi halen daha övgü ile bahsedilmektedir.
3. Les Choristes filmi Christophe Barratier’in ilk yönetmenlik tecrübesidir.
Kariyerine daha sonra pek çok film sığdıran ve Fransa’da saygı ile karşılanan Christophe Barratier, yönetmenlik yolculuğuna böyle bir film ile başladığı ve risk aldığı için ayrıca takdir görmektedir. 57 yaşındaki yönetmenin şu anda dört uzun metrajlı filmi ve çeşitli kısa filmleri bulunmaktadır.
4. Les Choristes konusu itibariyle bir yatılı okul öğretmeninin hikayesini anlatmaktadır.
Oldukça kötü bir idari yönetime sahip olan bir okula yeni atanan müzik öğretmeni, okulun ve öğrencilerin kaderini değiştirmek için büyük bir mücadele verecektir. Öğretmen, okuldaki sorunlu öğrencilerin hikayelerini, hayatta en iyi bildiği yöntem ile, yani müzik ile anlatmaktadır.
5. The Chorus filmi iki dalda Oscar’a aday olmuştur.
En İyi Yabancı Film ve En İyi Orijinal Şarkı dallarında Oscar Ödülleri adaylığı bulunan Koro filmi, Akademi’de bu başarısını ne yazık ki ispatlayamamıştır. Ancak Fransa’nın Oscar’ı olarak nitelendirilen Cesar Ödülleri‘nde film ses ve müzik kategorilerinde birincilik kazanmıştır. Les Choristes’in ödülleri toplamda 11’e ulaşmıştır.
6. Filmin başrolü Gérard Jugnot, Les Choristes’in çekimleri için evini ipotek ettirmiştir.
Bir aktör olarak böylesi bir riske girişen Gérard Jugnot, neyse ki tahminlerinde yanılmamış ve film muazzam bir başarıya ulaşmıştır. Les Choristes filmi hasılatı sayesinde Jugnot, Jean Reno ve Gérard Depardieu gibi Fransız aktörleri geride bırakarak, Fransa’da 2004 yılının en çok kazanan aktörü olarak tarihe geçmiştir.
7. Les Chroristes bütçesi bakımından oldukça düşük paralar ile çekilmiştir.
Film belki de en büyük marifeti budur! Yönetmen Barratier, iyi bir film çekmek için sadece paranın yeterli olmayacağını, aktör Jugnot ise bir oyuncunun gerekirse filmin akıbeti için elini taşın altına koyması gerektiğini bir kez daha bizlere ispatlamıştır. Les Choristes’in çekim bütçesi 5,500,000 Euro‘dur.
8. Les Choristes gişe sayısı ile muazzam bir başarı yakalamıştır.
Bu başarıyı bir de rekor ile taçlandıran Koro (2004) filmi, Fransa çapında yılın en çok izlenen sinema filmi olmuştur. Les Choristes’in gişe rakamı 8 milyon 600 bin izleyicidir. Koro filmi Fransa’da aynı yıl Harry Potter filminin de üzerine çıkmış ve tahminlerde herkesi şaşırtmıştır.
9. Koro filmi müzikleri CD olarak basılmış ve önemli satış rakamlarına ulaşmıştır.
Zaten çoğunlukla aldığı ödülleri müzikleri sayesinde kazanan Les Choristes soundtrack albümü sayesinde yalnızca gişede değil, müzik marketlerinde de önemli bir yere oturmuştur. Les Choristes’in müzikleri ünlü klasik müzik bestecisi Bruno Coulais tarafından hazırlanmıştır. Ayrıca yönetmen Christophe Barratier’in müzikleri de filmde kendine yer bulmuştur.
10. The Chorus filmi eğitim konulu filmler arasında listelerde üst sıralara yerleşmiştir.
Eğitim ve öğretmenlik temalı filmler arasında adı sıkça geçen ve sinema otoritelerinin çokça kez bahsettiği Les Choristes konusu, oyunculukları, çekimleri ve müzikleri ile birbirini çok iyi bir şekilde tamamlayarak unutulmayan filmler arasına daha şimdiden girdi. Film, Mr. Holland’s Opus (Sevgili Öğretmenim) ve Dead Poet Society (Ölü Ozanlar Derneği) filmleri ile karşılaştırılmaya başlandı.