Netflix’ten Benzersiz Bir Korku Filmi: The Platform

1
1015
The Platform
Netflix Filmi The Platform'un Konusu Nedir?

Dünyaca ünlü dijital streaming platformu Netflix tarafından dağıtımcılığı üstlenen The Platform, son zamanların en çok ses getiren filmlerinden bir tanesi oldu. Açlık ve irade olarak iki kelimeyle özetleyebileceğimiz bilim kurgu ve korku filmi Türkiye’de de azımsanmayacak bir izleyici tarafından seyredildi. İşte The Platform filmi hakkında tüm merak edilenler…

İÇİNDEKİLER:

İspanyol yönetmen Galder Gaztelu-Urrutia tarafından çekilen ve aynı zamanda yönetmenin de ilk uzun metraj filmi olan The Platform’u geçtiğimiz günlerde Netflix uygulamasında görmüştük. Kısa bir süre içerisinde oldukça büyük bir popülarite yakalamayı başaran film, adeta Koronavirüsü günlerinin fenomen yapımı haline geldi.

İnsanların kendileri ile özeleştiri kurmalarını talep eden 2019 yapımı The Platform filmi türü itibariyle iyi bir bilim kurgu anlatımı gerçekleştirmekle birlikte korku ve gerilim ögelerini de oldukça yerinde kullanmıştır. Ancak The Platform’da izleyeceğiniz gerginlik daha çok iç hesaplaşmalar ve insanlık kültürünü sorgulayan ahlaki ve etik tartışmalara dayanmaktadır. Dolayısıyla filmi izlerken kendinizi platform olarak tabir edilen kulede görecek ve yapmayı düşündüğünüz davranışlar ile yüzleşeceksiniz.

Netflix Filmi The Platform Ne Anlatıyor, Konusu Nedir?

Goreng adlı orta yaşlı bir adam, öncelikli olarak sigarayı bırakmak ve aynı zamanda elde edeceği diplomayı düşünerek Delik adlı hapishaneye başvurur. Her deneğin platforma girerken yanına alabileceği bir eşya hakkı vardır. Goreng bu hakkını Cervantes’in Don Kişot adlı romanından yana kullanır. Akabinde kendini hücrede bulan Goreng, platforma girmiştir. Uyandığında oda arkadaşı Trimagasi’ye sistemin nasıl işlediğini sorar ve acı dolu bir deneyime bilinçsiz bir şekilde atıldığının farkına varır.

Tüm odaların ortasında kocaman bir yuvarlak halka yer almaktadır. Bu halka vasıtasıyla en üst kattan yemek servis edilmeye başlanır ve sırayla aşağı doğru inmeye başlar. Halkanın içerisinde 333 kata birden yetecek kadar yemek vardır. Fakat The Platform filminde tam da bu noktada insanoğlunun ne denli bencil bir varlık olduğu vurgulanmaktadır. En üst katlardaki insanlar krallar gibi yemek yerlerken, halka alt katlara indikçe insanlar açlıktan ölmektedir. Yahut küçücük bir yemek için oda arkadaşları birbirlerinin canını almaktadır.

Netflix Filmi The Platform Konusu

The Platform filminin yönetmeni Galder GazteluUrrutia, “Günün sonunda film dünyayı değiştirmeyecek. Ancak bakış açınızı değiştirebilir,” diyerek kısa ve net bir eleştiride bulundu. Aynı zamanda filmin amacı ile alakalı şunları dile getirdi: “The Platform kimseyi özellikle kötü ya da iyi olarak göstermek istemiyor. İşin özü tamamıyla kendinizi 200. seviyede yahut 48. seviyede bulursanız ne yapacağınızı sorgulamak üzere tasarlandı.

Filmdeki Platform Nasıl Çalışır?

Öncelikle sizlere her katta ikişer mahkumun bulunduğu 333 katlı bir hapishaneden söz ediyoruz. Bu hapishanede yer alan mahkumlar her otuz günde bir rastgele bir katta gözlerini açarlar. Kulenin en üst katından bir çember iner ve bu çemberde çok sayıda yemek bulunmaktadır. Sistemin düzgün çalışması için 333. kattan aşağıya kadar herkesin ihtiyaç duyduğu kadar yemek yemesi gerekir ve fakat herkes aç gözlülükten dolayı fazla fazla yemek ister. Sonuç itibariyle çember alt katlara indikçe yemek kalmaz.

The Platform filmindeki bu yemek detayı, aslında herkesin doyabileceği ölçüde hazırlanmaktadır. Fakat bir önceki ay alt katlarda kalıp yemek bulamayan kişiler; yahut ertesi ay alt kata düşüp yemek yiyemeyeceğini düşünen insanlar aç gözlülüğünün kurbanı olur ve düşüncesizce hareket ederek yalnızca günlerini kurtarmak üzere plan yaparlar.

The Platform Filmi 2019

The Platform Filminin Oyuncu Kadrosu

Açılış prömiyerini 2019 Toronto Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştiren ve çıktığı ilk günden bu yana eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanan The Platform’un TIFF’te yaptığı gösterimin ardından Netflix bünyesi tarafından satın alındığını biliyoruz.

Distopik korku filmi olarak tabir edebileceğimiz The Platform’un oyuncu ekibinin başında İspanya’nın tanınmış aktörlerinden biri olan Iván Massagué geliyor. Aynı zamanda yetenekli oyuncuya Antonia San Juan, Zorion Eguileor, Emilio Buale Coka ve Alexandra Masangkay eşlik ediyor. Ayrıca son olarak başarılı ve güzel aktris Monica Bellucci de filmde küçük bir rolle sürpriz yaparak karşımıza çıkıyor.

The Platform Oyuncuları

The Platform izleme şansına henüz sahip olamayanlar ya da yeniden izlemek isteyenler için Netflix Türkiye uygulaması altında seyredilebilir. Gerilim dolu İspanyol filmini izlediyseniz bizlerle görüşlerinizi yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz!

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.