Natalie Portman, Oscar’da Kadın Ayrımcılığına Dikkat Çekti!

1
689
Natalie Portman
Natalie Portman, Oscar’da Kadın Ayrımcılığına Dikkat Çekti!

Ünlü aktris Natalie Portman, 2020 Oscar Ödül Töreni’nde giydiği kıyafet ile kadın yönetmenlere yapılan haksızlığı vurguladı. Yetenekli oyuncunun üzerine giyindiği pelerinin üzerinde, bu yıl Oscar’da aday gösterilmeyen pek çok kadın yönetmenin ismi yazıyordu.

Los Angeles Times gazetesinde çalışan Amy Kaufman, Twitter’da yaptığı bir paylaşım ile Natalie Portman’ın dikkat çekici protestosunu duyurdu. Portman, uzun süredir olduğu gibi yine erkek isimlere ağırlık gösteren ve cinsiyetçi bir propaganda uygulayan Oscar’ı gösterişli bir biçimde eleştirdi. Giydiği kıyafetin üzerine, 92. Akademi Ödülleri kapsamında aday gösterilmemesi ile tepki yaratmış bazı kadın yönetmenlerin isimlerini yazdı.

92. Akademi Ödülleri

Natalie Portman, Görmezden Gelinen 8 Yönetmenin Arkasında Durdu!

Greta Gerwig (Little Women), Lorene Scafaria (Hustlers), Lulu Wang (The Farewell), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Alma Har’el (Honey Boy), Céline Sciamma (Portrait of a Lady on Fire) ve Mati Diop (Atlantics) bu yıl Oscar üyelerinin kayda değer bulmadığı yapımlardı. Natalie Portman, üzerinde bu yönetmenlerin adını taşıyan bir kıyafet giydi.

Gazeteci Amy Kaufman’a kısa bir röportaj veren Natalie Portman, “Bu yıl inanılmaz çalışmaları nedeniyle tanınmayan kadınları ince bir şekilde tanıtmak istedim,” açıklamasında bulundu.

Bu yıl En İyi Yönetmen kategorisinde hiçbir kadın yönetmeni ağırlamayan Akademi jürisi; The Irishman ile Martin Scorsese, Joker ile Todd Phillips, 1917 ile Sam Mendes, Once Upon a Time… in Hollywood ile Quentin Tarantino ve Parasite filmi ile Bong Joon Ho’yu ağırlamaya karar verdi.

Natalie Portman, Görmezden Gelinen 8 Yönetmenin Arkasında Durdu!

Natalie Portman’ın vermiş olduğu incelikli göndermeye gelecek olursak, başarılı oyuncu böylesi bir tepkiyi ilk defa vermiş değil. Daha önce de 2018 Altın Küre Ödülleri kapsamında En İyi Yönetmen ödülünü vermek üzere sahneye çıkmıştı. Kategoride yarışacak 5 filmin yönetmenin de erkek olmasıyla, bu isimleri sahneye, “İşte tüm erkek adaylar,” diye anons ederek davet etti.

Dolayısıyla sinema endüstrisi için yapılan ödül organizasyonları arasında bu yıl da pek bir değişiklik yaşanmadı. Yine cinsiyet ayrımları gibi yanlışlar yapılırken, adaylıklarda siyahi isimler geride bırakılarak beyaz oyunculara ağırlık verildi.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.