Dünyanın ilk ‘İnsanlık Başkenti’ : İstanbul

0
2517
İlk 'İnsanlık Başkenti' : İstanbul

30’a yakın ülkenin katılımcısı olduğu Uluslararası İnsani Forumu’nun yeni kararına göre, her sene ülke içinde yapılan yardım oranına göre ‘insanlık başkenti’ seçilecek.

2016 yılı için seçilen ilk şehir ise İstanbul oldu.

Bu gelişmeden sonra yıl içinde çeşitli seminer ve konferanslar düzenlenecek. TİKA, Türk Kızılayı, AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin destek vereceği bu konferanslarla yardım bilinci daha fazla aşılanmaya çalışılacak.

Neden İstanbul?

İstanbul 2016 yılında birçok yardım girişimine öncülük etti ve destek oldu. Bu yardımlardan dolayı, uluslararası çalışan ve can kayıplarının engellenmesi için çalışmalarda bulunan Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nin 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

Bunun yanında Küresel İnsani Yardım raporlarına göre; 2013-2015 yılları boyunca Türkiye, ‘3 yıl üst üste dünyanın en fazla insani yardım yapan 3. ülkesi’ olmuştu.

Ayrıca ülkemiz aynı yıl milli gelirinin %0.37’sini insani yardım için ayırarak “Dünya’nın en cömert ülkesi” unvanına da sahip olmuştu.

Forum İnsanlık Başkenti İstanbul Hazırlık Komitesi Üyesi Yasin Aktay, ilk insanlık başkentinin İstanbul olmasından dolayı mutluluk ve onur duyduğunu belirterek şunları dile getirdi;

” Türkiye dünyanın en zengin ülkesi değil. Ancak yapılan ölçümlere göre dünyada insani yardımda en önde gelen ülke. Ülkelerin milli hasılaları dikkate alındığında ilk sırada yer alıyor.

Türkiye’de çok sayıda ülkeden mülteci bulunuyor. Onları en iyi şekilde ağırlıyoruz.Türkiye mülteci konusunda çıtayı çok yüksek bir noktaya koymuş durumda. Sadece devlet yardım yapmıyor. Sivil toplum da bu konuda ciddi yardımlarda, çalışmalarda bulunuyor.

Türkiye’nin, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte son 6 yılda yapmış olduğu insani yardım 25 milyar doları bulmuş durumda.Türkiye’de bu yardımlar yapılırken, toplum içindeki insanlar asla rahatsız olmuyor.

Batı’daki bazı ülkeleri görüyoruz. Mültecilerden dolayı rahatsızlık duyuyorlar. Ancak bizim insanımız, bırakın en ufak rahatsızlık duymayı, devletinin yanında durarak, hatta bazen devletinin de önüne geçerek, bu yardımlara katkı sunuyor. “

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.