Çanakkale Zaferi’nin 102. seyit yıldönümünü andığımız bugüne özel Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’ne Seyit Onbaşı dioramaları getirildi. Sergi 18 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında sunuma açık olacak.
Akasya Kültür Sanat’ta oluşturulan sergi haftaiçi Pazartesi günleri hariç 10.00 – 18.00 saatlerinde, haftasonu ise Cumartesi 10.00-18.00, Pazar günü 12.00-19.00 saatlerinde açık olacak. Giriş ücretleri ise 25.50 tl iken öğrencilere indirimle 17.50 tl olarak belirlendi.
Peki Diorama Nedir?
Fransızca kökenden gelen sözcük 3 boyutlu modelleme olarak tanımlanır. Herhangi bir olayın 3 boyutlu modellemesi yapılırken ışık oyunlarından faydalanılır.
Diorama yapılırken amaç tarihi sahneyi veya bir olayı izleyicinin gözünde canlandırmak, o anı yaşatmaktır.
Sanatçı diorama yaparken kendi yorumunu da katabilir.
Dioramalar 3 boyutlu maketler olarak yapılırken,3 boyutlu tablolar olarak da sergilenebilir.
Canlı Tarih Müzesi’ndeki Seyit Onbaşı Dioraması’nın amacı da, savaşta yaklaşık 276 kilogramlık mermiyi tek başına taşıyarak düşmanla mücadeleyi bırakmayan Onbaşı’nın kahramanlık anlarını canlandırabilmek.
Türkiye’de ilk ; Hisart Canlı Tarih Müzesi
Türkiye’nin ilk canlı tarih müzesi olan Hisart, Nejat Çuhadaroğlu tarafından kurulmuştur.
Daha çok Osmanlı döneminin tarihini yaşatmaya çalışan müzenin amacı dünyada bulunmayan özel eserlerle kendilerini markalaştırıp tanıtmak.
Gerçekten yoğun çalışma ve özenle yapılmış dioramaların bulunduğu müze dünyada bulunmayan tarihi nesnelerin sergilerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ziyaretçilere Osmanlı Dönemi’nin havasını solutuyor.
2012 yılında Yıldız Sarayı’nda açılan ‘Yaşayan,Savaşan Osmanlı ve Dioramaları’ sergisinde tarihi yaşatan eserler göze çarpıyordu.
2015 yılında ise Çanakkale Zaferi’nin 100.yılı için özel olarak ‘Çanakkale Savaşları 100.yıl Sergisi’ düzenlendi.
Müzede İkinci Dünya Savaşı temalı birçok koleksiyon da bulunmakta. Hatta bu koleksiyonlarından birine 2.Dünya Savaşı’nda Alman hava kuvvetlerinin kullandığı Messerschmitt bf 109 isimli avcı uçağının eklemesi birçok yerde haber konusu olmuş.
Yolunuz düşerse, bu keyifli müzeyi herkesin ziyaret etmesini tavsiye ederim. 🙂