Abajur Kelime Anlamı Nedir? Nasıl Yazılır? TDK.

0
1752
Abajur Kelimesinin Anlamı, Nedir, Nasıl Yazılır Sorusunun Cevabı ve TDK, Türkçe, Karşılığı

Gündelik hayatımızda birçok kelimeyle karşılaşıyoruz. Karşılaştığımız kelimelerin bazılarını ilk kez duyuyoruz. Bazı karşılaştığımız kelimeleri de sık sık fuyuyoruz veya önceden birkaç kez duymuş oluyoruz. Önceden sık sık duyduğumuz veya hiç duymamış olduğumuz kelimeler tereddüt etmemize neden olabiliyor. Önceden hiç duymadığımız veya sık sık duyduğumuz kelimeler anlamı nedir ve doğru yazılışı nasıl gibi sorularla aklımızı karıştırabiliyor. Önceden birkaç kez duyduğumuz, hiç duymadığımız veya sık sık duyduğumuz kelimelerin doğru yazılışı ve anlamı konusunda tahminde bulunsak da tereddütlerimiz devam edebiliyor. Abajur kelimesi de anlamı nedir ve nasıl yazılır gibi sorularla tereddüt etmemize neden olan kelimelerden biri. Anlamı ve doğru yazılışı merak edilen abajur TDK sözlüklerinde sık aratılan bir kelime.

Abajur şeklinde yaygın olarak kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Doğru yazılışı ve anlamı nedir gibi sorularla tereddüt etmemize neden olan abajur kelimesi farklı tanımlanıyor. Abajur kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde çeşitli anlamlara sahip. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde abajur kelimesi farklı iki şekilde tanımlanıyor. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde anlamı nedir ve doğru nasıl yazılır sorularıyla merak edilen abajur kelimesi sık sık aratılıyor.

Abajur şeklinde yaygın olarak kullanılan kelimeler grubunun içerisinde yer alıyor.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük abajur kelimesinin kökenini Fransızca olarak belirtmiş. TDK Güncel Türkçe Sözlük’e göre abajur kelimesi “abat-jour” kelimesinden türetilmiş.

Abajur Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

Türk Dil Kurumu Fransızca abat-jour kelimesinden türetildiini belirttiği abajur kelimesi için iki tanımlama yapmış. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te abajur kelimesi için verilen iki tanımlamanın cümle içinde kullanılışına örnek verilmiş.

Abajur kelimesinin Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te verilen ilk anlamı “(isim) Işığı bir yere toplamak, doğrudan doğruya gözlere vurmasını önlemek için kullanılan, kâğıt, kumaş, maden veya renkli camdan yapılmış lamba siperi.” şeklinde. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te abajur kelimesi için verilen ikinci anlam “Genellikle üzeri siperli masa lambası veya ayaklı lamba.” şeklinde.

Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük’te abajur kelimesi için verilen ikinci anlamın cümle içerisinde kullanılışına örnek verilmiş. TDK Güncel Türkçe Sözlük’te abajur kelimesinin cümle içinde kullanılışına “”Etajerin sağında bir telefon, ortasında bir heykel, solunda bir abajur. – N. F. Kısakürek” şeklinde örnek verilmiş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.