Ganj Nehri; kaynağını Himalayalar’dan alan Hindistan kökenli bir akarsudur. Bangladeş’ten geçip, Bengal Körfezi’ne doğru akan bu akarsuya Kuzey Hindistan’ın Uttarakhand mahkemesi tarafından insani haklar verildi.
Artık nehri kirleten veya herhangi bir şekilde zarar veren insanlar, nehre değil de bir insana zarar vermiş gibi yargılanacak.
Karar medyada ‘insan olmayıp insani haklara sahip olan ilk nehir’ açıklamasıyla sesini duyurdu. Başta çevre savunucuları bulunmak üzere yerli halk bu karardan büyük mutluluk duydu.
Kararın toplum tarafından çabuk bir şekilde benimsenmesinin en büyük nedeni Ganj Nehri’nin Hinduizm inancına göre kutsal sayılması.
Nehrin bulunduğu bölgede insan yaşamamasına rağmen insanlar bu nehri inançları için kullanıyorlar. Hamile kadınlar bebeklerini dünyaya getirirken hayatlarını kaybederse yakılıp bu nehre atılıyor. Aynı şekilde küçük yaşta ölen çocukların külleri de nehre atılıyor. Bu inançla, ölen kişilerin ölümden sonra güzel bir yaşama sahip olacakları düşünülüyor.
Sadece kötü günlerde ziyaret edilen bir yer değil Büyük Ganj Nehri. Yerli halk özel günlerini,dini bayramlarını kutlarken de bu nehre girmeyi tercih ediyorlar.
Ganj nehri boyunca, ziyaretçilerin yıkanması için özel alanlar bulunuyor. Hindular bu alanlarda kutsal banyolarını yapıyorlar.
Ganj Nehri’nde yıkanan insanlar günahlarından arınacağına inanıyorlar. Bu şekilde sık sık kullanılan nehir yıl içinde oldukça kirleniyor. Su kirliliği sadece bununla da sınırlı değil üstelik. Çevre kentlerdeki sanayi ve fabrika atıkları da nehre boşaltılıyor.
Tüm bunlar düşünülünce Büyük Ganj Nehri’nin dünyanın en kirli nehirlerinden olduğu su götürmez bir gerçek. Bu kirlilik içinde yıkanan insanların ise hastalığa yakalanma riskinin çok yüksek olduğu belirtiliyor.
Nehre hukuki haklar tanıyan hakimler ve çevre araştırmacıları ise bu yeni yasa ile kirliliğin azalacağına dikkat çekiyorlar.