Yoga nedir? Yoga nasıl yapılır? Yoga yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yoga yapmaya yeni başlayanlar ya da merak edenler için 8 soru cevap hazırladık.
İÇİNDEKİLER:
- 1. Hatha Yoga Nedir?
- 2. Yoga Yaparken Neden Om Denir?
- 3. Yoga Bir Din Midir?
- 4. Yoga Yapmak İçin Vejeteryan Olmak Gerekiyor Mu?
- 5. Yogayı Diğer Fitness Türlerinden Ayıran Farklar Nelerdir?
- 6. Yoga Haftada Kaç Kez Yapılır?
- 7. Esnek Olmayanlar Yoga Yapabilir Mi?
- 8. Yogaya Başlamak İçin Ne Gerekiyor?
Sanskritçe (Hint dili) ‘yuj’ kelimesine denk gelen yoga kelimesi boyunduruk veya bağ anlamına gelir. Genel anlamıyla, birlik veya bir disiplin yöntemi olarak yorumlanır. Yoga yapan erkeklere yogi denir. Kadın yogacılar ise yogini olarak adlandırılır.
Yoganın ilk defa ortaya çıkışı, Hintli alim Patanjali‘nin ‘Yoga Sutra’ adlı eserinde yer aldığı söyleniyor. Bu eser, günümüzdeki çoğu yoga uygulayıcıları için felsefi bir rehber olarak hizmet veriyor. İçeriğinde yoganın sekiz kolunu ana hatlarıyla belirtiyor: Yama (kısıtlamalar), Niyama (gözlemler), Asana (duruşlar), Pranayama (nefes alma), Pratyahara (duyuların geri çekilmesi), Dharana (konsantrasyon), Dhyani (meditasyon) ve Samadhi (zihinsel konsantrasyon-aydınlanma). Bu sekiz kolu daha detaylı bir şekilde araştırabilirsiniz.
Günümüzde, yogi ve yoginilerin çoğu, vücudunu arındırmak ve uzun meditasyon dönemleri için gerekli fiziksel gücü ve dayanıklılığı sağlamak için tasarlanan fiziksel duruşlar programı olan üçüncü kolda yer almakta. Şimdi gelelim yoga hakkında bilmeniz gereken detaylara…
1. Hatha Yoga Nedir?
Hatha kelimesi güçlü anlamına gelir. Hatha yoga, cildinizi, kaslarınızı ve kemiklerinizi hizalamak için tasarlanmış bir dizi fiziksel egzersiz ve duruşları ifade eder. Duruşlar vücudun birçok kanalını, omurgayı açacak şekilde tasarlanmıştır böylelikle enerji serbestçe akabilir. Hatha yoga, denge yaratmak için bir yoldur. Kendini dönüştürmek için güçlü bir araç olarak görülebilir. Dikkatimizi nefesimize getirmemizi ister, bu da zihnin dalgalanmalarını hala sürdürmemize ve her anın ortaya çıkışında daha mevcut olmamıza yardımcı olur.
2. Yoga Yaparken Neden Om Denir?
Om, geleneksel olarak yoga seanslarının başında ve sonunda söylenen bir mantra (Sanskritçe dini hece – şiir anlamına gelir) veya titreşimdir. Evrenin sesi olduğuna inanılıyor. Eski yogiler tüm evrenin hareket ettiğini söyler. Hiçbir şey hareketsiz değildir. Var olan her şey, om sesi ile ritmik bir titreşim yaratarak titreşir. Buna örnek olarak, günlük yaşamımızda bu sesin her zaman farkında olmayabiliriz, ancak sonbahar yapraklarının hışırtısında, kıyıdaki dalgalarda ve bir deniz kabuğunun içinde duyabiliriz.
Yogilere göre om sesi, deneyimlerimizi tüm evrenin nasıl hareket ettiğinin bir yansıması olarak görmemizi sağlar. Örneğin, batan güneş, yükselen ay, gelgitlerin akışı gibi.
3. Yoga Bir Din Midir?
Yoganın bir din olduğunu söylemek yanlış olur, ancak Hindistan’da yaklaşık 5.000 yıl önce başlayan bir felsefe öğretisidir. Yogayla ilgili yazılmış kutsal metinler, fiziksel ve zihinsel beden üzerinde manevi anlamda büyüme için bir çerçeve sağlar. Yoga bazen Hinduizm veya Budizm gibi diğer felsefeleri iç içe geçirir, ancak yoga uygulamak veya çalışmak için bu yolları incelemek gerekli değildir. Hatta sadece egzersiz yapmak amaçlı yoga yapanlar da vardır.
4. Yoga Yapmak İçin Vejeteryan Olmak Gerekiyor Mu?
Yoganın felsefesinin belirli prensipleri vardır. İlk prensibi kendine ve başkalarına zarar vermemektir. Bazıları bunu hayvansal ürünler yememeyi içerecek şekilde yorumluyor. Yoga camiasında bununla ilgili tartışmalar söz konusu, ancak genelinin söylediği şey şu: bir vejetaryen olmayı düşünüyorsanız, kişisel sağlık durumunuzu ve seçimlerinizin birlikte yaşadığınız kişileri nasıl etkileyeceğini dikkate aldığınızdan emin olun. Vejetaryen olmak başkalarına dayattığınız bir şey olmamalı. Çünkü bu kendi içinde Ahimsa‘ya (Hint şiddetsizlik yasası) terstir.
5. Yogayı Diğer Fitness Türlerinden Ayıran Farklar Nelerdir?
Germe hareketleri veya zindeliğin aksine yoga sadece fiziksel duruşlardan ibaret değil. Fiziksel pratikte fitness’a göre yoga benzersizdir çünkü vücudun hareketini ve zihnin dalgalanmalarını nefesimizin ritmine bağlar. Zihni, bedeni ve nefesi birbirine bağlamak, dikkatimizi içe doğru yönlendirmemize yardımcı olur. Bu içten dikkatle, alışılmış düşünce kalıplarımızı etiketlemeden, yargılamadan veya değiştirmeye çalışmadan tanımayı öğreniriz. Fitness’a nazaran vücudunuz büyük olasılıkla yoga yaparak çok daha esnek hale gelecek.
6. Yoga Haftada Kaç Kez Yapılır?
Haftada sadece bir saat egzersiz yapsanız bile uygulamanın faydalarını görmek mümkün. Bundan daha fazlasını yapabilirseniz, kesinlikle daha fazla fayda elde edersiniz. Haftada iki veya üç kez, her seferinde bir saat veya bir buçuk saat uygulama öneriliyor. Her seansta sadece 20 dakika yapabiliyorsanız bu da iyidir. Vücudunuzu yormaktan kaçının çünkü yaptığınız uygulamadan sapmış olursunuz.
7. Esnek Olmayanlar Yoga Yapabilir Mi?
Elbette yababilir. Birçok insan yogaya başlamak için esnek olmaları gerektiğini düşünüyor, ancak bu biraz tenis dersi almak için tenis oynayabileceğinizi düşünmek gibi. Olduğunuz gibi yoga yapabilirsiniz. Yoga yaptıkça daha esnek olmanıza yardımcı olacağını göreceksiniz.
8. Yogaya Başlamak İçin Ne Gerekiyor?
Yoga yapmaya başlamak için gerçekten ihtiyacınız olan şey vücudunuz, zihniniz ve biraz merakınızdır. Malzeme olarak bir çift yoga tozluğu, şort veya tayt kullanılabilir. Çok bol olmayan bir tişörtün olması da yararlıdır. Ayaklar çıplak olmalıdır. Havlu ve yoga matı da gereklidir. Yoga yaptığınız ortamı huzurlu ve dingin bir hale getirmek istiyorsanız çeşitli tütsüler kullanılabilir.
Bunların dışında, yogaya başlamadan önce yemek yememeniz tavsiye edilir. Fiziksel hareketler yüzünden mideniz bulanabilir ve daha başka sorunlar yaratabilir. Eğer hızlı bir sindirim sistemine sahipseniz yoga sırasında aç ve güçsüz hissetmemek için başlamadan önce hafif atıştırmalıklar, kuruyemiş, yoğurt vs. gibi besinler tüketebilirsiniz.