Düş Kapanı Nedir ve Nasıl Yapılır?

0
1343
Düş Kapanı
Düş Kapanı Ne İşe Yarar?

Düş kapanı nedir? Düş kapanı nasıl yapılır? Düş kapanı yapmak için gerekli malzemeler nelerdir? Bu sorulara yanıt olarak hazırladığımız içeriğe bir göz atın.

İÇİNDEKİLER:

Dream catcher yani düş kapanı popüler olan bir ev dekoru. El sanatları içinde yer alan düş kapanı, bir ağ görünümü şeklindedir. Doğal elyaflar ile dokunulur ve genellikle söğüt olan ahşap bir kasnağa geçirilerek yapılır. Kasnağın çevresine tüyler veya boncuklar asılır. Otantik bir görünüme sahiptir. Doğal malzemeler ile yapılması da dream catcher için önemlidir.

Düş kapanı ya da rüya yakalayıcı olarak bilinen bu dekorun anlamı yerli Amerikalıların inanç ve kültürlerinden gelmektedir. Dream catcher, insanları kötü rüyalardan korumak için kullanılan bir koruyucu tılsım olarak görülür. Özellikle de küçük çocuklarının beşik veya yataklarının üzerine asarlardı. Bu sayede onları kötü rüyalardan koruduklarına inanırlardı.

Ojibwe kabilesinin inancına göre, Asibikaashi adlı bir örümcek kadın topraklarındaki tüm çocukları korumakla görevliydi ancak kabile büyüdükçe herkesi korumak onun için zordu. Gece vakti her çocuğu koruyamadığı için kabilenin anne üyelerinden yardım istedi. Çocukları korumak için ve kötü rüyalarını yakalamak için anneleri örümcek ağını andıran rüya yakalayıcıları yaptı.

Yerli Amerikanlar gece vakti iyi ve kötü rüyaların etrafı doldurduklarına inanırlar. Dream catcher da iyi ve kötü rüyaları yakalayarak bir örümcek ağı gibi davranır. İyi rüyaların süzülmesine izin verir. Sabah gün ışığı düş kapanına temas ettiğinde ortadaki ağ kısmında yer alan kötü rüyalar yok olur. İyi rüyalar ise ağın alt kısmındaki tüylerden süzülür ve hemen aşağısında uyuyan kişiye ulaşır. Bu nedenle de adını düş kapanı koymuşlardır.

Düş kapanını sadece kötü rüyalardan korunmak için kullanmayanlar da var. Her türlü olumsuz etkilerden koruma sağlayan apotropeik olarak görenler var. Yani kötülüğü uzaklaştırdığına inanılan bir nesne olarak görülür.

Düş Kapanının Anlamı Nedir
Düş Kapanının Anlamı

Düş Kapanının Anlamı Nedir?

Düş kapanı hazırlamak için gerekli malzemeleri söylemeye geçmeden önce sembolik anlamından bahsedelim. Form olarak bakıldığında bir örümcek ağını andırsa da özel bir anlamı var. Daire şeklindeki çerçevesi hayatı sürdüren her şeyi sembolize ediyor. Dairesel olmasının nedeni ise başlangıç veya bitiş olmadığı için sürekli olarak yaşam akışının aktığına inanılmasından kaynaklı. Bir yaşam çemberi olarak görülmesinin yanı sıra her gün Güneş ve Ay’ın gökyüzünde sürekli bir döngü içinde olmasını da simgeliyor. Örümcek ağı görünümünde ki karmaşık yerin merkezi kalbi temsil ediyor. Bu merkez iyi veya kötü rüyaların geçtiği yer olarak görülüyor. Tüyler ise iyi rüyaları uyuyan kişiye göndermek için bir yol gibi görülür.

Ayrıca düş kapanlarında yer alan boncukların arkasında yatan farklı anlamlar da söz konusudur. Bazı kültürler, boncukların bir örümceği temsil ettiğine inanır. Bazıları ise boncukların ağdan geçemeyen iyi rüyaların fiziksel formu olarak görüyor. Boncuk dışında dokuma ağındaki nokta sayısının da farklı anlamları var. 5 nokta yıldızı, 6 nokta kartalı, 7 nokta Ay’ın evrelerini, 8 nokta Kızılderili örümcek kadını vs. sembolize ediyor.

Dream catcher şimdilerde ise popüler bir ev dekoru ve hediyelik eşya haline geldi. Hediyelik eşya satan neredeyse her dükkanda satılıyor. İnsanlar bu nesneyi anlamından dolayı ilginç görüyor ancak evinde dekoratif amaçlı kullanıyor. Yapay malzemelerden elde edilen bu düş kapanları geleneksel düş kapanlarından oldukça uzaktır. Geleneksel düş kapanı malzemeleri ahşap, deri, ip ve gerçek tüylerdir.

Düş Kapanı Malzemeleri
Dream Catcher Yapım Malzemeleri

Düş Kapanı Malzemeleri

Evde düş kapanı yapmak isteyenler için dream catcher malzemelerini de sizlerle paylaşalım.

  • 1. Çember şeklinde kasnak
  • 2. Ahşap/tahta boncuklar
  • 3. Kuş tüyü
  • 4. Kalın ip
  • 5. Ağ kısmını dokumak istemezseniz dantel
  • 6. Makas
  • 7. Yapıştırıcı  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.